Stim cu totii ca sfarsitul de an reprezinta, pentru foarte multa lume, un prilej de continua sarbatorire si, uneori, din pacate, chiar de abuzuri alimentare profund nesanatoase. De asemenea, stim ca inceputul noului an inseamna, pentru multi, ocazia perfecta de a-si propune o serie de schimbari benefice stilului lor de viata. Iar dintre acestea, eliminarea kilogramelor in plus este deseori un lucru necesar si sanatos, aflat in varful listei de prioritati.

Astfel, pentru a veni in ajutorul celor care isi propun sa puna in practica o astfel de rezolutie, menita sa ajute corpul dupa o perioada in care acesta a fost efectiv bombardat de alimente toxice, nesanatoase si complet necorespunzatoare organismului, ne-am hotarat sa iti prezentam care sunt cele mai populare diete de slabire pe care, chiar daca esti tentat, NU trebuie sa le tii niciodata, spunandu-ti, in plus, ceea ce ai de facut pentru a-ti indeplini, totusi, obiectivele si pentru a ajunge, pe o cale naturala si sanatoasa, la greutatea dorita.

Motivul pentru care nu este deloc o idee buna sa apelezi la dietele populare de slabire este ca acestea, in ciuda unui marketing desavarsit si a sustinerii diverselor persoane publice, nu te vor ajuta decat cel mult pe termen scurt si strict in ceea ce priveste pierderea in greutate, fiind, in realitate, pe termen mediu si lung, total nesustenabile si foarte periculoase sanatatii. De ce sunt acestea atat de nocive? Din cauza faptului ca ele sunt extreme, dezechilibrate, agresive si construite pe baza unor principii eminamente gresite din punct de vedere nutritional.

Dar care sa fie, oare, cele mai nesanatoase diete din lume? Prima pe lista este, cu siguranta, dieta Dukan, urmand apoi, intr-o ordine aleatorie, dieta Paleo, dieta Atkins, dieta ketogenetica si dieta macrobiotica. Dar sa spunem cateva cuvinte despre fiecare.

Dieta Dukan, care, din pacate, este foarte populara si apreciata de necunoscatori, reprezinta, in realitate, un pericol real asupra sanatatii celor care o aleg, din cauza cantitatii enorme de proteine de origine animala. De altfel, doctorului Pierre Dukan, creatorul dietei, i-a fost ridicat de catre organele abilitate dreptul de a mai practica medicina.

O alta dieta populara, bazata, de asemenea, pe un procentaj excesiv de proteina de origine animala si adoptata de multi ca stil de viata, este dieta paleo (paleolitica), care incearca sa imite felul in care se hraneau stramosii nostri in Paleolitic. Pe scurt, aceasta dieta se bazeaza pe o cantitate foarte mare de proteine de origine animala, in special carne, acceptand cantitati mici de fructe si legume si excluzand cerealele, leguminoasele, cartofii si lactatele.

Dar care este, mai exact, problema acestor diete foarte bogate in proteine (high protein)? Realitatea stiintifica, de necontestat, este ca orice surplus de proteina consumat peste necesarul zilnic de aproximativ 40 de grame nu se metabolizeaza asemenea carbohidratilor si grasimilor, prin depunerea excedentului sub forma de grasime corporala, ci produce o cantitate semnificativa de nitrogen (azot), care, la randul lui, este descompus, rezultand amoniac, acid uric și uree, toate prezentand un grad ridicat de toxicitate pentru organismul uman, primii afectati fiind rinichii. De asemenea, proteina animala este puternic acida (scoate calciul din oase), cancerigena si se digera greu, cu pierderi mari de energie. In plus, prin adoptarea acestor diete, organismul este privat de nutrienti esentiali, cum sunt vitaminele si mineralele.

O alta dieta la moda, dar la fel de nesanatoasa, este dieta ketogenica, aceasta presupunand ca din totalul de calorii zilnice 65% sa reprezinte grasimile, 30% proteinele si 5% carbohidratii, ideea de baza dupa care functioneaza aceasta fiind atingerea stadiului de cetoza, care inseamna golirea organismului de orice rezerva de glicogen, urmand apoi ca grasimea sa fie folosita pentru crearea de combustibil pentru corp. Acesta dieta a fost creata initial pentru tratamentul bolnavilor de epilepsie, urmand ca in timp sa ajunga sa fie folosita drept dieta de slabire si chiar in scop de acumulare de masa musculara. Care este, de fapt, rezultatul real al acestei diete? Digestia e ingreunata, sistemul digestiv e impovarat si obosit, intreg metabolismul este dat peste cap, apar inflamatiile in corp, iar organismul devine suprasolicitat, obosit si fortat.

Dieta Atkins este o alta dieta populara, dar fundamantal gresita si daunatoare, din cauza felului cum este gandita si a consecintelor sale in ceea ce priveste sanatatea. Mai exact, aceasta dieta se bazeaza pe restrictia extrem de stricta de carbohidrati, punandu-i pe acelasi plan si demonizandu-i la gramada, atat pe cei “buni” (fructele, orezul brun si alte cereale integrale) cat si pe cei “rai” (zahăr alb, faina alba si produse derivate din aceasta), facand abstractie ca aceasta categorie de nutrienti (cu conditia sa ii alegem doar pe cei benefici) este cea mai importanta dintre toate, pentru simplul fapt ca reprezinta singura sursa directa de energie pentru toate celulele organismului.

Dieta macrobiotica este ultima dintre cele 5 diete la care vom face referire astazi. La fel ca toate celelalte, si aceasta este extrem de dezechilibrata, ilogica si nesanatoasa, putand afecta serios buna functionare a organismului, iar acest lucru se intampla din cauza faptului ca regula de baza a acesteia este ca mare parte din totalul caloriilor consumate trebuie sa provina din cereale.

De altfel, orice dieta care nu respecta proportia ideala dintre macronutrientii esentiali (carbohidrati, proteine si grasimi) este profund periculoasa sanatatii. Astfel, indiferent ca este vorba de diete high protein (cu continut excesiv de proteine), high fat (cu continut excesiv de grasimi) sau care impun consumul mult prea mare al unei anume grupe de alimente sunt la fel de daunatoare si trebuie evitate, fara exceptie.

In schimb, este indicat sa urmezi o dieta optima, in care aproximativ 70% din totalul de calorii sa fie carbohidrati “buni” (fructe, cereale integrale si alti carbohidrati complecsi), aproximativ 15% sa fie grasimi si doar 10% sa fie proteine sanatoase, de buna calitate. Asadar, indiferent de obiectivele tale (slabire, detoxifiere, energie, stare generala de sanatate) o dieta echilibrata din punct de vedere caloric (subcalorica in cazul in care se doreste scaderea in greutate) si bogata in fructe si legume proaspete, cereale integrale, leguminoase, nuci, seminte si uleiuri cat mai putine si mai nerafinate este solutia optima pentru rezultate reale, consistente si sustenabile in timp.

Nicio dieta “minune”, care promite (si poate chiar obtine) rezultate rapide nu poate fi niciodata o varianta buna de ales, atata timp cat pretuiesti, cu adevarat, propria sanatate. Pentru ca atat mentinerea unei greutati optime, cat si detoxifierea si, intr-un final, sustinerea unui organism puternic si sanatos nu pot fi, sub nicio forma, procese de scurta durata sau sezoniere, ci reprezinta un adevarat stil de viata. Iar acesta poate fi dobandit doar cu ajutorul unei diete echilibrate, bogata in alimente sanatoase si naturale si tinuta in mod constant, pe toata durata vietii.

De aceea, ca parte a misiunii pe care ne-am asumat-o, suntem bucurosi ca am reusit sa importam in Romania si sa oferim celor interesati de un stil de viata sanatos unele dintre cele mai apreciate branduri din lume, atunci cand vine vorba de produse 100% naturale, preparate din ingrediente sanatoase si lipsite de conservanti, potentiatori de gust, zahar rafinat adaugat sau alte chimicale nocive. In acest sens, putem aminti produsele Nairn’s pe baza de ovaz integral scotian, sortimentele de granola, muesli sau porridge de la Rude Health sau Lizi’s Granola, laptele vegetal de la CHI sau Rude Health sau batoanele de la Nakd (raw vegane) sau Trek (proteice).

Produsele se pot achizitiona din magazinele Carrefour, MEGA IMAGE, Carturesti, Naturalia si Diverta sau online, pe Diverta.ro, AlimenteSpeciale.ro si BioPlanet. De asemenea, puteti comanda produsele direct pe magazinul nostru online, UnicornNaturals.ro.

Cu speranta ca sugestiile noastre iti vor fi de un real folos, echipa Unicorn Naturals te invita sa urmaresti atat blogul nostru, cat si pagina de Facebook, unde vom face tot posibilul sa iti oferim cat mai multe informatii valoroase si utile.

Pâinici organice din ovăz integral cu semințe chia 200G Nairn'sNairn’s a creat pâinicile perfecte pentru a însoți mâncărurile tale preferate atunci când o pâinea obișnuită devine prea monotonă sau restrictivă din diverse motive.Delicioși și plini de bunătate naturală. Ovăzul și semințele folosite su..
15,00 Lei
Fără TVA:13,76 Lei
Granola cu fructul pasiunii și fistic 400G Lizi'sGustul exotic al fructului pasiunii împreună cu aroma nucilor de fistic și textura lor bogată și crocantă reprezintă o combinație excepțională. Lizi's au asociat aceste două ingrediente cu migdale, nuci de caju, alune, semințe și ovăz prăjit pentru a ..
36,50 Lei
Fără TVA:30,67 Lei

Băutură vegetală BIO din caju 1L Rude HealthÎn lumea alternativelor lactatelor, laptele de caju organic strălucește ca o adevărată comoară a simplității și gustului desăvârșit. Nucile de caju, ne duc într-o incursiune a laptelui cremos fără a conține lactate. De la textura sa delicată, similară cu l..
25,50 Lei
Fără TVA:21,43 Lei
Baton proteic cu cacao și cocos 50G TrekDescoperă îmbinarea perfectă de energie și gust tropical! Cu 9g de proteine din ovăz și ingrediente vegane, acest baton hrănitor te învăluie într-o experiență fără compromisuri asupra gustului și sănătății. Savurează aroma bogată a cacao-ului și crocănțeala bu..
9,50 Lei
Fără TVA:7,98 Lei