Exista numeroase motive pentru a renunta definitiv la painea obisnuita, pe care o gasim de obicei in comert. In primul rand, la painea alba, desigur. Este un lucru bine stiut ca faina alba, rafinata, din care este preparata aceasta paine este extrem de daunatoare sanatatii, putand provoca o serie de afectiuni grave. De asemenea, faptul ca aceasta paine contine doar calorii goale, lipsite de valoare nutritionala reala (nu contine vitamine, minerale sau fibre), fiind, in schimb, foarte bogata din punct de vedere caloric, reprezinta un factor important in aparitia obezitatii.

In ceea ce priveste alte tipuri de paine comercializate in magazine, atragem atentia ca ceea ce se prezinta de cele mai multe ori ca fiind paine integrala este, de fapt, aceeasi paine alba la care s-au adaugat coloranti alimentari, continand, in cel mai bun caz, doar o cantitate infima de faina integrala. De altfel, painea din comert contine o multime de E-uri, aditivi, potentiatori de gust, conservanti si zahar, dar si cele mai periculoase pesticide (in cultivarea graului se foloseste cel mai toxic pesticid din lume, RoundUp).

In consecinta, recomandam inlocuirea completa a acestui gen de paine cu alternative mult mai sanatoase si mai gustoase. Iata care sunt cele 3 alternative pe care ti le propunem astazi:

1. Tortilla din faina de migdale. Pentru a le prepara, ai nevoie de 2 ½ cani faina de migdale, ½ lingurita sare de mare, 1 ½ apa si 4 ½ ulei de masline. Amesteca intr-un bol faina de migdale cu sarea, apoi adauga apa, putin cate putin, mixand la viteza mica, pana se formeaza o coca omogena. Adauga 2 ½ linguri de ulei si framanta cu mainile 2-3 minute. Acopera bolul si lasa coca ca se odihneasca o jumatate de ora. Dupa aceea, folosind 2 linguri de ulei, imparte compozitia in 25 de parti egale si intinde fiecare dintre acestea, cu un facalet, pana ce veti obtine cercuri de un diametru potrivit tigaii, avand grija ca acestea sa nu fie prea subtiri. Se incinge tigaia, se unge cu ulei si se coc cate 20-30 de secunde pe fiecare parte.

Faina de migdale contine o cantitate moderata de carbohidrati si este bogata in proteine si grasimi sanatoase. Pe de alta parte, nu contine gluten si are indice glicemic mic. In privinta beneficiilor aduse sanatatii, migdalele sunt recunoscute pentru rolul lor in mentinerea sanatatii inimii, in prevenirea cancerului, in reglarea glicemiei, in pierderea kilogramelor in plus si in cresterea nivelului de energie din corp.

2. Painea lui Ezechiel. Acesta este un tip de paine foarte sanatoasa care era consumata in timpurile biblice si care era preparata din grau, orz, mei, spelta, linte si soia (sau fasole), toate germinate. Pentru a o prepara ai nevoie de 2 ½ cani grau (se recomanda ca acesta sa fie bio, in cultivarea caruia nu s-au folosit chimicale), 1 ½ cani spelta, ½ cana orz, ¼ cana mei, ¼ cana linte, 6 linguri soia sau fasole, 4 cani apa, ½ cana ulei de masline, 2 lingurite sare si 2 pachetele drojdie uscata. Pentru o valoare nutritionala maxima, germineaza toate cerealele si leguminoasele, scurgele bine, usuca-le si apoi macina-le in robot sau in blender pana rezulta o faina. Se amesteca apoi toate ingredientele pana se omogenizeaza si se lasa apoi coca o ora, la dospit. Se coace in forme unse cu ulei, in jur de 30-45 minute.

3. Painicile de ovaz. Ovazul reprezinta o foarte buna sursa de carbohidrati sanatosi, complecsi, continand, de asemenea, cantitati insemnate de proteine, grasimi si fibre. In plus, ovazul contine minerale (mangan, fosfor, magneziu, cupru, fier, zinc) si vitamine (B1, B5, B9). In schimb, in mod natural, daca nu este contaminat de la alte culturi sau in procesul de productie, nu contine gluten. Ovazul are o componenta nutritiva echilibrata (70% carbohidrati, 15% proteine si 15% grasimi), 100 de grame de produs continand 389 de calorii. In consecinta, ovazul este considerat a fi unul dintre alimentele cele mai dense in nutrienti, net superior graului sau altor cereale.

Atunci cand vine vorba de painici din ovaz nu putem sa nu va recomandam cele mai bune produse pe care le puteti gasi la ora actuala pe piata. Este vorba despre produsele Nairn’s, acestea fiind alimente din ovaz integral de cea mai buna calitate, provenit din zona de granita a Scotiei, loc recunoscut pentru clima perfecta cresterii complet naturale, fara pesticide, a acestui tip de cereale. Nairn’s este un brand scotian cu traditie si experienta, care, timp de mai bine de un secol (a fost infiintat in anul 1896), si-a castigat, prin calitatea deosebita a produselor, atat recunoasterea, cat si aprecierea consumatorilor de produse sanatoase si de calitate din intreaga lume.

Produsele Nairn’s reprezinta o sursa excelenta de fibre si de carbohidrati complecsi, meniti a conferi energie si senzatie de satietate pentru o lunga perioada de timp. Painicile (turtitele) din ovaz reprezinta painea traditionala scotiana, fiind amintite in documente incepand cu anul 43 d.H. Astazi, acestea sunt foarte apreciate peste tot in lume, atat pentru gustul placut, cat si pentru calitatile lor nutritionale.

Nairn’s produce mai multe tipuri de sortimente, pe langa painicile de ovaz existand posibilitatea de a alege biscuitii si crackersii, la care se adauga si fulgii din ovaz integral (porridge). Toate produsele Nairn’s sunt 100% naturale; acestea nu contin uleiuri hidrogenate, organisme modificate genetic, coloranti, potentiatori de gust, conservanti sau alte chimicale. De asemenea, painicile si crackersii nu contin zahar adaugat, iar o parte dintre sortimentele de painici sunt certificate organic.

Una dintre gamele cele mai apreciate este cea a produselor fara gluten (painici, biscuiti si crackersi), aceastea fiind votate cele mai bune produse fara gluten din Marea Britanie.

Produsele se pot achizitiona din magazinele Carrefour, MEGA IMAGE, Kaufland, DM, Bebe Tei, Naturalia sau online, pe Diverta.roAlimenteSpeciale.ro si BioPlanet. De asemenea, puteti comanda produsele direct pe magazinul nostru online, UnicornNaturals.ro.