Atunci cand vine vorba de nutritie, unul dintre subiectele fierbinti, de mare interes, care atrage atentia persoanelor preocupate de un stil de viata sanatos este, cu siguranta, glutenul si eventuala eliminare a acestuia din dieta. De aceea, am considerat ca ar fi foarte util sa punctam, intr-un mod echilibrat si bine documentat, care sunt lucrurile pe care este bine sa le stii despre gluten, conform adevarului stiintific al zilelor noastre.

Dar, pentru inceput, ce este glutenul? Ei, bine, glutenul este principala proteina care se gaseste in anumite cereale, cum ar fi graul, orzul si secara. Pana aici, insa, nimic nu pare alarmant. In definitiv, proteinele reprezinta unul dintre cei 3 macronutrienti de care organismul are neaparata nevoie. Problemele incep in momentul in care, pentru un oarecare segment din populatia lumii, ingerarea acestei proteine cauzeaza probleme de sanatate dintre cele mai serioase.

Mai precis, in jur de un procent dintre oameni sufera de celiachie, aceasta fiind o afectiune autoimuna ce inseamna intoleranta alimentara la gluten. Si de aici, din pacate, lucrurile se complica. De ce? Pentru ca simptomele bolii celiace sunt destul de nespecifice si pot varia de la o persoana la alta. Astfel, exista peste 300 de simptome si orice parte a corpului poate fi afectata. Boala celiaca poate aparea la orice varsta: la nou-nascut (odata cu introducerea alimentelor care contin gluten), in adolescenta sau la adult.

Simptomele caracteristice bolii celiace apar secundar leziunilor intestinale cauzate de ingestia glutenului. Acestea difera de la un caz la altul, de la simptome usoare care trec deseori neobservate si pana la simptome si complicatii severe care au un impact negativ asupra vietii de zi cu zi. Dintre aceste simptome, cele mai frecvente sunt: balonarea abdominala sau meteorismul (acumularea de gaze pe tractul gastrointestinal), disconfortul abdominal (acestea apar din cauza digestiei deficitare a alimentelor), durerile epigastrice (de stomac), scaunul anormal (de obicei diareic, apos, deschis la culoare, spumos si urat mirositor; scaunul contine o cantitate mare de grasimi si are un aspect lucios, fiind, de asemenea, foarte aderent), scaderea in greutate (desi apetitul este normal), fatigabilitatea si slabiciunea (din cauza slabei absorbtii de nutrienti de la nivelul intestinului, precum si a deficitului de absorbtie a fierului care cauzeaza anemie), varsaturile (apar la un anumit interval de la ingestia glutenului si sunt mai frecvent intalnite in randul copiilor care sufera de boala celiaca). Cu toate ca aceste simptome ale bolii celiace se pot manifesta indiferent de varsta, ele sunt mai frecvente si mai intense la copii.

De altfel, asa cum am punctat mai devreme, exista o multime de simptome posible, cele mentionate anterior fiind doar o parte dintre ele. De asemenea, simptomele sunt de obicei intermitente (apar si dispar la anumite intervale de timp, desi alimentatia este aceeasi in mod constant), difera de la un caz la altul si pot fi mai puternice sau mai putin pronuntate. Din aceata cauza, diagnosticarea bolii celiace este destul de dificila (foarte frecvent, boala celiaca se confunda cu afectiuni avand simptomatologie asemanatoare, cum ar sindromul intestinului iritabil), putand fi facuta cu precizie doar prin anumite teste de sange specifice (imunoglobulina - Ig A si anticorpii tisulari ai transglutaminazei – tTG, imunoglobulina A - Ig A si anticorpii EMA, imunoglobulina A - Ig A si anticorpii antigliadina  - AGA). In cazul in care testele imunologice sunt pozitive, se realizeaza biopsia intestinala pentru confirmarea diagnosticului.

Din pacate, din cauza dificultatii de diagnosticare a bolii celiace, dar si a faptului ca multi medici nu sunt suficient de bine pregatiti in aceasta privinta, o mare parte dintre pacienti primesc un tratament gresit, potrivit unei afectiuni diferite si nu sunt niciodata testati in mod corespunzator, in scopul confirmari bolii de care sufera cu adevarat. Mai exact, conform, statisticilor medicale, doar 17% dintre celiaci ajung sa fie diagnosticati (aceasta cifra este valabila pentru Statele Unite ale Americii; se estimeaza faptul ca in alte tari, cu un nivel al actului medical inferior, situatia este cu mult mai grava).

In cazul fericit in care boala este diagnosticata corect si la timp, efectele acestei actiuni pot fi oprite, fara consecinte devastoare, prin eliminarea totala din alimentatie a tuturor produselor care contin gluten, chiar si intr-o doza infima (grau, orz, secara si toate produse de panificatie si patiserie fabricate din acestea, alte cereale contaminate in procesul de productie, sosuri, bulion, ciocolata, condimente, mustar etc.; practic, pentru evitarea contaminarii, este obligatoriu sa fie citite cu mare atentie toate etichetele si, in masura posibilitatii, sa se aleaga produse special fabricate pentru persoanele care trebuie sa urmeze o dieta fara gluten).

Pe de alta parte, in cazul in care celiachia este diagnosticata tarziu sau nu este diagnosticata deloc, efectele asupra organismului pot fi dintre cele mai grave. Astfel, boala celiaca netratata prin eliminarea completa si imediata a oricarei urme de gluten din dieta este asociata cu aparitia unor afectiuni precum: infertilitatea, piererile de sarcina sau malformatiile congenitale, boli neurologice (ataxia, migrene, epilepsia, vertigo), malnutritia, depresia, pierderi ale masei osoase, artrita, anemia si cancerul.

In plus, in afara de boala celiaca, se estimeaza ca aproximativ 20% din populatia lumii sufera de sensibilitate la gluten non-celiaca, care nu se depisteaza deocamdata prin niciun fel de teste, dar care se manifesta prin simptomatologie destul de asemanatoare (minte intetosata, stari depresive, agitatie, dureri abdominale, balonare, diaree, constipatie, dureri de cap, dureri osoase sau articulare, ameteala). Din cauza lipsei unor teste specifice de diagnosticare a sensibilitatii la gluten non-celiace si din cauza stadiului incipient in care se gasesc cercetarile in privinta acestui subiect, se recomanda ca in cazul in care exista o parte dintre aceste simptome sa se adopte, temporar, o dieta lipsita in totalitate de gluten. Iar in cazul in care simptomele se diminueaza considerabil sau dispar, se recomanda, desigur, pastrarea unei diete fara gluten pe termen lung.

Asadar, trebuie sa intelegem ca dieta fara gluten nu trebuie sa devina pentru nimeni un simplu moft sau o moda, pentru o buna parte din populatie glutenul fiind tolerabil si inofensiv in ceea ce priveste sanatatea. Insa, din cauza dificultatilor de diagnosticare a intolerantei si a sensibilitatii la gluten, este indicat sa se acorde o mare atentie acestui aspect si, atunci cand exista motive intemeiate, sa se ia in calcul, la modul cel mai serios, eliminarea glutenului din alimentatie (sa nu uitam faptul ca o mare parte dintre cei care sufera de boala celiachie ramane nediagnosticata si ca aproape un sfert din populatie sufera de diverse forme de sensibilitate la gluten). In definitiv, este util sa stim ca glutenul nu este nici pe departe indispensabil (nu este nici macar o proteina completa) si ca ne putem lipsi, fara niciun fel de problema sau riscuri, de toate alimentele care il contin. Singurul lucru la care trebuie sa fim atenti este ca, cu eliminarea cerealelor respective, sa ne asiguram ca avem in dieta suficiente surse alternative din care sa ne asiguram necesarul de fibre si de vitamine de tip B.

In cazul in care urmezi o astel de dieta, iti recomandam gama de produse fara gluten (painici, biscuiticrackersi si porridge) de la Nairn's (cele pe care scrie explicit ca nu contin gluten!), acestea fiind votate cele mai bune produse fara gluten din Marea Britanie.

Nairn’s este un brand scotian cu traditie si experienta, care, timp de mai bine de un secol (a fost infiintat in anul 1896), si-a castigat, prin calitatea deosebita a produselor, atat recunoasterea, cat si aprecierea consumatorilor de produse sanatoase si de calitate din intreaga lume. Produsele Nairn’s sunt alimente din ovaz integral de cea mai buna calitate, provenit din zona de granita a Scotiei, loc recunoscut pentru clima perfecta cresterii complet naturale, fara pesticide, a acestui tip de cereale.

Ovazul reprezinta o foarte buna sursa de carbohidrati sanatosi, complecsi, continand, de asemenea, cantitati insemnate de proteine, grasimi si fibre. In plus, ovazul contine minerale (mangan, fosfor, magneziu, cupru, fier, zinc) si vitamine (B1, B5, B9). In schimb, in mod natural, daca nu este contaminat de la alte culturi sau in procesul de productie, nu contine gluten.

Ovazul are o componenta nutritiva echilibrata (70% carbohidrati, 15% proteine si 15% grasimi), 100 de grame de produs conținand 389 de calorii. In consecinta, ovazul este considerat a fi unul dintre alimentele cele mai dense in nutrienti, net superior graului sau altor cereale. Astfel, produsele Nairn’s reprezinta o sursa excelenta de fibre si de carbohidrati complecsi, meniti a conferi energie si senzatie de satietate pentru o lunga perioada de timp.

Nairn’s produce 3 tipuri de sortimente, acestea fiind painicile (oatcakes), biscuitii si crackersii, la care se adauga si fulgii din ovaz integral (porridge). Painicile (turtitele) din ovaz reprezinta painea traditionala scotiana, fiind amintite in documente incepand cu anul 43 d.H. Astazi, acestea sunt foarte apreciate peste tot in lume, atat pentru gustul placut, cat si pentru calitătile lor nutritionale.

Toate produsele Nairn’s sunt 100% naturale; acestea nu contin uleiuri hidrogenate, organisme modificate genetic, coloranti, potentiatori de gust, conservanti sau alte chimicale. De asemenea, painicile si crackersii nu contin zahar adaugat, iar o parte dintre sortimentele de painici sunt certificate organic.

Produsele se pot achizitiona din magazinele Carrefour, MEGA IMAGE, Kaufland, DM, Bebe Tei, Naturalia sau online, pe Diverta.roAlimenteSpeciale.ro si BioPlanet. De asemenea, puteti comanda produsele direct pe magazinul nostru online, Unicorn-Naturals.ro.

Pâinici din ovăz integral fără gluten 213G Nairn'sCrackerși Nairn's Fără Gluten din Ovăz, sunt bogați în fibre și aprobați de Coeliac (celiac) UK. Sunt realizați cu ovăz integral fără gluten, cultivat în câmpuri dedicate și măcinat în condiții necontaminate. Nu conțin ingrediente modificat..
15,00 Lei
Fără TVA:13,76 Lei
Biscuiți fără gluten din ovăz integral cu fructe 160G Nairn's
-20 %
Biscuiți fără gluten din ovăz integral cu fructe 160G Nairn'sDescoperă pădurea de arome din Biscuiții cu ovăz și fructe Nairn's - un regal de dulceață naturală a coacăzelor, completată de gustul bogat și untos al ovăzului integral, fără gluten.Deliciosi și apetisanți, acești biscuiți te îmbie c..
13,20 Lei 16,50 Lei
Fără TVA:12,11 Lei
Fulgi de ovăz integral fără gluten 450G Nairn'sLiderul de top din Marea Britanie pentru fulgi de ovăz. Fără gluten, simpli și autentici, acești fulgi de ovăz sunt esențiali pentru prepararea unui mic dejun sănătos și delicios. Pot fi folosiți pentru a prepara fulgi de ovăz clasic, ovăz peste noapte,..
23,50 Lei
Fără TVA:21,56 Lei