Asa cum am atras atentia si cu prilejul altor articole, consumul de zahar, mai ales in cantitatile in care se consuma in zilele noastre, a devenit unul dintre principalii factori care conduc la aparitia unor boli extrem de grave. Mai exact, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, nu mai putin de 27 de lingurite (135 grame) de zahar sunt consumate, in medie, in fiecare zi, de catre cei mai multi dintre noi. Asta inseamna ca din necesarul zilnic de aproximativ 2000 de kcalorii, 432 sunt asigurate de zaharul rafinat. Adica aproape 22% din totalul caloric zilnic este furnizat de un aliment artificial, puternic procesat si lipsit de nutrienti adevarati, esentiali, care este, in plus, asociat cu toate bolile cronice care fac ravagii la ora actuala peste tot in lume.

Desi aceste cifre pot parea la prima vedere exagerate, acestea sunt, din pacate, in perfecta concordanta cu realitatea. Iar explicatia este simpla: toate produsele ambalate, procesate si rafinate pe care le cumperi din magazine contin mari cantitati de zaharuri adaugate, fie sub forma de zahar rafinat, fie ca sirop de porumb, care este un ingredient la fel de procesat si de daunator sanatatii, fie in orice alta varianta posibila (de altfel, de fiecare data cand ne referim la zahar, nu am avut in minte doar zaharul alb rafinat, ci toti ceilalti indulcitori procesati, inclusiv zaharul brun sau siropul de porumb).

Odata stiute, aceste informatii ne vor ajuta sa luam decizii alimentare mai bune, mai sanatoase. Astfel, un prim pas ar fi eliminarea produselor procesate, alegand in schimb sa preparam noi insine, in casa, alimentele cu care ne hranim, avand astfel controlul total al ingredientelor si al modului de preparare. Si pentru a veni in ajutorul celor care doresc sa faca o astfel de schimbare sanatoasa, vom trece astazi in revista cei mai naturali si sanatosi indulcitori cu care putem inlocui daunatorul zahar obisnuit din comert:

  1. Siropul de artar.
Acesta este preparat din seva dulce a artarului. Prepararea siropului presupune perforarea copacului si scurgerea sevei acestuia. Artarul acumuleaza amidon in radacina si tulpina, in special inainte de verirea iernii. In timpul primaverii, nivelul de zahar creste si prin amestecarea cu apa se formeaza aceasta seva dulce. Prepararea siropului presupune evaporarea apei, proces care lasa in urma un sirop concentrat, gros si dulce. Nu se folosesc chimicale, aditivi, conservanti sau agenti de ingrosare.

Acesta contine numerosi antioxidanti, cu efect anticancerigen, antibacterial si antidiabetic. De asemenea, siropul de artar contine zinc, potasiu, mangan, calciu, fier, magnesiu, tiamina, niacina, riboflavina si vitamina B6. Siropul de artar este benefic in mentinerea sanatatii inimii, in intarirea sistemului imunitar si in imbunatatirea starii de sanatate a prostatei. De asemenea, siropul de artar are un indice glicemic mai mic decat zaharul.

  1. Mierea.
Proprietatile nutritive si curative ale mierii sunt cunoscute inca din cele mai vechi timpuri. Astfel, se sustine ca mierea previne cancerul si bolile cardiovasculare, amelioreaza afectiunile sistemului digestiv, are rol antibacterial si antifungic, imbunatateste performanta fizica, regleaza nivelul de glucoza din sange, are rol probiotic si intareste sistemul imunitar.
  1. Siropul de curmale.
Acesta este un indulcitor natural valoros, avand, conform cercetarilor, un efect antibacterian mult mai puternic decat a fost atribuit pana acum mierii. De asemenea, siropul de curmale contine minerale (cupru, seleniu, potasiu, magneziu) si vitamine (complex B).
  1. Eritritolul.
Acesta este un indulcitor natural cu indice glicemic zero si continut foarte redus de calorii, fiind recomandat pentru diabetici si pentru persoanele care tin dieta.
  1. Xilitolul.
La fel ca si eritritolul, xilitolul este un indulcitor natural, avand indice glicemic mic si continut redus de calorii. Se recomanda, de asemenea, diabeticilor.
  1. Nectarul si zaharul de flori de cocos.
Nuca de cocos este, cu siguranta, unul dintre cele mai minunate alimente pe care ni le ofera natura, cu atat mai mult cu cat din aceasta se valorifica absolut totul. Mai exact, prin prelucrarea nucii de cocos, se pot obtine apa, ulei, unt, lapte si, nu in ultimul rand, sirop si zahar de cocos.

Acesti indulcitori reprezinta nu doar cea mai sanatoasa, ci si cea mai gustoasa alternativa la zaharul rafinat. Il poti folosi cu succes in toate bauturile si retetele, aroma usoara de caramel imprimand acestora o dulceata speciala, cu mult mai buna decat cea a zaharului obisnuit.

Fiind un extraordinar indulcitor, unul dintre cele mai apreciate in lume la ora actuala, zaharul de flori de cocos contine toti cei 9 aminoacizi esentiali, vitamine si minerale. In plus, zaharul de cocos are un indice glicemic mic, de doar 35, fata de 63, cat are zaharul alb rafinat.

Recent aparut pe piata din Romania, zaharul din floare de cocos Coco Sugar este un produs BIO, 100% natural, nerafinat, sustenabil si foarte gustos; acesta are un indice glicemic scazut, contine magneziu, potasiu, zinc, fier, vitamine din complexul B si aminoacizi. De asemenea, acesta nu contine aditivi, conservanti sau organisme modificate genetic. Produsul se poate achizitiona din magazinele Mega Image, Naturalia, precum și din magazine naturiste și de tip plafar.

Cu speranta ca sugestiile noastre iti vor fi de un real folos, echipa Unicorn Naturals te invita sa urmaresti atat blogul nostru, cat si pagina de Facebook, unde vom face tot posibilul sa iti oferim cat mai multe informatii valoroase si utile.