In ultimele decenii si in special in ultimii ani, folosirea organismelor modificate genetic (OMG) a luat o amploare deosebita in marea majoritate a culturilor agricole ale lumii. Iar motivele sunt simple: productivitate cu mult mai mare (produse mai ieftine), rezistenta sporita la boli, aspect imbunatatit al produselor, un gust mai bun si, cel putin aparent, o calitate superioara din punct de vedere nutritional.

Aparent, toate aceste caracteristici ale OMG par lucruri benefice, nu-i asa? Si atunci, de ce trebuie sa evitam aceste produse? Exista si dezavantaje ale acestora? Si sunt ele cu mult mai importante decat aspectele pozitive enumerate mai devreme? Pentru a trage o concluzie  in cunostiinta de cauza, vom trece in revista principalele efecte pe care le produce consumul produselor modificate genetic asupra sanatatii noastre. Astfel, ne vom referi, pe puncte, despre faptul ca studiile efectuate au aratat faptul ca OMG sunt asociate cu probleme grave de sanatate, cum ar fi infertilitatea, imbatranirea prematura, alergii, mortalitate precoce si, in general, efecte negative in sistemul gastrointestinal si in toate organele majore ale organismului.De aceea, American Academy of Environmental Medicine (AAEM) a cerut medicilor sa recomande pacientilor sa nu consume produse modificate genetic. Iata, mai exact, despre ce este vorba, conform Institute for Responsable Tehnology, cea mai complexa sursa de informatii cu privire la organismele modificate din mediul online:

1. OMG sunt puternic alergene. Astfel, imediat dupa ce in Marea Britanie a fost introdusa soia modificata genetic, incidenta acestora a explodat cu peste 50%, dovedindu-se ca multe persoane au reactii alergice la soia modificata genetic, dar nu si la cea naturala. Iar acest lucru nu ar trebui sa mire pe nimeni in conditiile in care soia modificata genetic gatita contine o cantitate de 7 ori mai mare dintr-un cunoscut alergen decat cea naturala, precum si un nou alergen, care nu se regaseste in produsul nemodificat genetic. Evident, situatia este similara si in cazul altor culturi. De altfel, nici un test efectuat vreodata nu a putut garanta faptul ca OMG nu sunt alergene. In plus, consumul de OMG are ca efect inducerea de reactii alergice si la produse nemodificate genetic;

2. OMG distrug ficatul. Astfel, intr-un un studiu, sobolanii hraniti cu cartofi modificati genetic au avut un ficat mai mic, partial atrofiat, iar in alt studiu, ficatul sobolanilor hraniti cu canola (rapita) modificata genetic a fost cu 12-16% mai greu decat in mod normal. De asemenea, soia modificata genetic afecteaza celulele hepatice ale soarecilor intr-un mod identic cu substantele toxice, toate efectele negative disparand imediat cu reintoarcerea la o dieta non-OMG.

3. OMG imbolnavesc aparatul reproducator si cauzeaza sterilitate. Mai multe studii realizate pe soareci sau sobolani au ajuns la concluzia ca OMG afecteaza in mod negativ testiculele. In plus, cu cat sunt hraniti o perioada de timp mai lunga cu porumb modificat genetic, cu cat puii soarecilor sunt mai putini si mai mici. Aceeasi rezultate a avut si un alt studiu, soarecii fiind de data aceasta hraniti cu soia modificata genetic (mai mult de jumatate din pui au murit in primele 3 saptamani de viata, comparativ cu doar 10%, in cazul grupului de control hranit cu produse non-OMG). De asemenea, femelele de sobolan hranite cu soia modificata genetic au avut afectate ovarele si uterul, iar mare parte din hamsterii hraniti timp de 3 generatii cu porumb modificat genetic au devenit sterili, fiind incapabili sa mai procreeze. De altfel, zeci de fermieri americani au declarat faptul ca porumbul modificat genetic (Bt) a cauzat sterilitate masiva in randul vitelor si al porcilor.

4. OMG sunt cancerigene. Numeroase studii asocieaza consumul de organisme modificate genetic cu aparitia si dezvoltarea cancerului. Spre exemplu, intr-un studiu publicat in anul 2015 in Journal of Biological Physics and Chemistry se arata ca organismele modificate genetic create special de catre compania Monsanto pentru a fi tratate cu produsul lor Roundup sunt extrem de periculoase pentru oameni. Mai exact, cresterea consumului de glifosat, substanta de baza continuta de Roundup, este „extrem de bine corelata cu cresterea incidentei unor boli si a deceselor cauzate de afectiuni printre care se numara si diferite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul tiroidial, hepatic, pancreatic, renal, de vezica urinara si leucemia. ”

5. OMG pot conduce la moartea infantila sau prematura. S-a constatat ca foarte multe animale de ferma (oi, capre, vite, cai, gaini) mor din cauza faptului ca sunt hranite cu porumb modificat genetic. De asemenea, asa cum am amintit si mai devreme, intr-un studiu in care soarecii au fost hraniti cu soia modificata genetic, mai mult de jumatate din puii acestora au murit in primele 3 saptamani de viata, comparativ cu doar 10%, in cazul grupului de control hranit cu produse non-OMG. Si pericolul acesta exista, cu siguranta, nu doar in cazul animalelor, ci si in ceea ce priveste oamenii. De altfel, este bine cunoscut cazul petrecut in America anilor ’80, cand o suta de persoane au murit si alte cateva mii s-au imbolnavit si au suferit dizabilitati din cauza consumului unui supliment alimentar produs prin procedee de modificare genetica.

Iata doar cateva exemple de studii, cercetari si situatii concrete care conduc spre concluzia ca organismele modificate genetic prezinta un pericol real in ceea ce priveste sanatatea celor care le consuma, fiind recomandat sa fie evitate si chiar, de preferat, sa fie complet eliminate din dieta. De aceea, noi ne mandrim cu faptul ca produsele pe care le importam si le oferim pe piata din Romania NU contin ingrediente modificate genetic. Mai mult decat atat, ele sunt 100% naturale, necontinand nici un fel de chimicale sau de zahar rafinat. Te invitam, astfel, sa vizitezi site-ul Unicorn Naturals, acolo unde vei putea descoperi toate produsele sanatoase si delicioase pe care ti le oferim, precum si magazinele de unde le poti achizitiona.

Cu speranta ca sugestiile noastre iti vor fi de un real folos, echipa Unicorn Naturals te invita sa urmaresti atat blogul nostru, cat si pagina de Facebook, unde vom face tot posibilul sa iti oferim cat mai multe informatii valoroase si utile.

Băutură vegetală BIO din orez brun 1L Rude HealthO alternativă revigorantă la lapte. Băutură organică din orez brun echilibrează delicatețea orezului integral, împreună cu toată fibra sa, cu apă pură de munte și ulei de floarea-soarelui presat la rece. Virtuoasă, catifelată și ușor dulce (natural..
21,50 Lei
Fără TVA:18,07 Lei
Băutură vegetală BIO din alune 1L Rude HealthDescoperă magia acestui lapte de alune de pădure organic. Aici, natura este adevăratul artist. Gustul bogat și dulce vine de la alunele de pădure italiene tondo gentile, cele mai bune din lume. Textura sa catifelată provine din orezul amestecat cu apa de ..
24,50 Lei
Fără TVA:20,59 Lei
Băutură vegetală BIO din caju 1L Rude HealthÎn lumea alternativelor lactatelor, laptele de caju organic strălucește ca o adevărată comoară a simplității și gustului desăvârșit. Nucile de caju, ne duc într-o incursiune a laptelui cremos fără a conține lactate. De la textura sa delicată, similară cu l..
25,50 Lei
Fără TVA:21,43 Lei

Fulgi de ovăz integral fără gluten 450G Nairn'sLiderul de top din Marea Britanie pentru fulgi de ovăz. Fără gluten, simpli și autentici, acești fulgi de ovăz sunt esențiali pentru prepararea unui mic dejun sănătos și delicios. Pot fi folosiți pentru a prepara fulgi de ovăz clasic, ovăz peste noapte,..
23,50 Lei
Fără TVA:21,56 Lei