Asa cum am precizat si cu alte prilejuri, unul dintre subiectele fierbinti, de mare interes, care atrage atentia persoanelor preocupate de un stil de viata sanatos se refera, cu siguranta, la gluten, la efectele pe care le are asupra organismului si la eventuala oportunitate a eliminari acestuia din alimentatia noastra. Si pentru ca desi se vorbeste mult despre gluten, se pare ca, in realitate, se stiu despre acesta destul de putine lucruri cu adevarat validate stiintific. De aceea, ne-am hotarat sa prezentam astazi 10 lucruri mai putin cunoscute despre aceasta proteina:

1. Exista peste 300 de simptome care pot indica existenta bolii celiace, aceasta reprezintand afectiunea autoimuna care determina intoleranta alimentara la gluten. Din cauza faptului ca simptomele bolii celiace sunt destul de nespecifice si pot varia de la o persoana la asta, diagnosticul este dificil si se poate pune doar in urma testelor specifice.

2. Pacientii cu boala celiaca evidenta clinic reprezinta doar 12,5% din numarul total al persoanelor care sufera, de fapt, de boala celiaca, 87,5% dintre acestia neavand simptome evidente la nivelul intestinului. Astfel, pentru fiecare pacient simptomatic cu boala celiaca, exista 8 pacienti fara simptome gastro-intestinale.

3. Boala celiaca poate aparea la orice varsta: la nou-nascut (odata cu introducerea alimentelor care contin gluten), in adolescenta sau la adult.

4. Spre deosebire de toate celelalte proteine, glutenul nu poate fi digerat complet de organismul uman, acest lucru fiind sustinut de dr. Alessio Fasano, unul dintre cercetatorii de top ai lumii in materie de gluten.

5. S-a descoperit ca oamenii reactioneaza la mult mai multe componente ale glutenului si ale graului in general decat cele 2 testate de regula pentru diagnosticarea bolii celiace, care sunt alfa-gliadinele si transglutaminaza-2. In plus, s-au constatat reactii la beta-gliadina, gama-gliadina, omega-gliadina, glutenina, aglutinina din germeni de grau (WGA), transglutaminaza-3 sau transglutaminaza-6. Toate aceste reactii poarta numele generic de sensibilitate la gluten non-celiaca (NCGS).

6. Se estimeaza ca aproximativ 20% din populatia lumii sufera de sensibilitate la gluten non-celiaca, care nu se depisteaza deocamdata prin niciun fel de teste, dar care se manifesta prin simptomatologie destul de asemanatoare (minte intetosata, stari depresive, agitatie, dureri abdominale, balonare, diaree, constipatie, dureri de cap, dureri osoase sau articulare, ameteala).

7. Glutenul este asociat cu nu mai putin de 55 de afectiuni, multe dintre ele fiind extrem de grave. Printre acestea se numara cancerul, osteoporoza, sindromul de intestinul iritabil, sindromul de intestinul inflamat, anemia, oboseala cronica, diabetul de tip 1, dermatita, psoriasis, artrita reumatoida, lupus, scleroza multipla, hipotiroidismul Hashimoto si, in general, toate bolile autoimune. De asemenea, glutenul poate cauza numeroase afectiuni psihiatrice si neurologice, cum ar fi autismul, neuropatia periferica, epilepsia, schizofrenia, dementa, anxietate si depresie. Majoritatea persoanelor la care sensibilitatea la gluten se manifesta la nivel neurologic nu au niciun fel de simptome intestinale.

8. In cazul in care celiachia este diagnosticata tarziu sau nu este diagnosticata deloc, efectele asupra organismului pot fi, din pacate, ireversibile.

9. Singura modalitate prin care se pot trata boala celiaca si celelalte forme de intoleranta/ sensibilitate la gluten este eliminarea imediata si completa din dieta a cerealelor care contin gluten (grau, spelta, kamut, secara, orz) si a tuturor alimentelor care contin gluten (chiar si urme) sau care au fost contaminate cu aceasta substanta.

10. O dieta fara gluten bine planificata nu poate priva organismul de absolut niciun nutrient, fiind, astfel, 100% sigura pentru sanatate.

In cazul in care te-ai decis sa urmezi o astfel de dieta, iti recomandam gama de produse fara gluten (painici, biscuiticrackersi si porridge) de la Nairn's (cele pe care scrie explicit ca nu contin gluten!), acestea fiind votate cele mai bune produse fara gluten din Marea Britanie.

Nairn’s este un brand scotian cu traditie si experienta, care, timp de mai bine de un secol (a fost infiintat in anul 1896), si-a castigat, prin calitatea deosebita a produselor, atat recunoasterea, cat si aprecierea consumatorilor de produse sanatoase si de calitate din intreaga lume. Produsele Nairn’s sunt alimente din ovaz integral de cea mai buna calitate, provenit din zona de granita a Scotiei, loc recunoscut pentru clima perfecta cresterii complet naturale, fara pesticide, a acestui tip de cereale.

Ovazul reprezinta o foarte buna sursa de carbohidrati sanatosi, complecsi, continand, de asemenea, cantitati insemnate de proteine, grasimi si fibre. In plus, ovazul contine minerale (mangan, fosfor, magneziu, cupru, fier, zinc) si vitamine (B1, B5, B9). In schimb, in mod natural, daca nu este contaminat de la alte culturi sau in procesul de productie, nu contine gluten.

Ovazul are o componenta nutritiva echilibrata (70% carbohidrati, 15% proteine si 15% grasimi), 100 de grame de produs conținand 389 de calorii. In consecinta, ovazul este considerat a fi unul dintre alimentele cele mai dense in nutrienti, net superior graului sau altor cereale. Astfel, produsele Nairn’s reprezinta o sursa excelenta de fibre si de carbohidrati complecsi, meniti a conferi energie si senzatie de satietate pentru o lunga perioada de timp.

Nairn’s produce 3 tipuri de sortimente, acestea fiind painicile (oatcakes), biscuitii si crackersii, la care se adauga si fulgii din ovaz integral (porridge). Painicile (turtitele) din ovaz reprezinta painea traditionala scotiana, fiind amintite in documente incepand cu anul 43 d.H. Astazi, acestea sunt foarte apreciate peste tot in lume, atat pentru gustul placut, cat si pentru calitătile lor nutritionale.

Toate produsele Nairn’s sunt 100% naturale; acestea nu contin uleiuri hidrogenate, organisme modificate genetic, coloranti, potentiatori de gust, conservanti sau alte chimicale. De asemenea, painicile si crackersii nu contin zahar adaugat, iar o parte dintre sortimentele de painici sunt certificate organic.

Produsele se găsesc in Carrefour, Mega Image, Kaufland, DM, Bebe Tei și Naturalia sau online, pe www.AlimenteSpeciale.ro si pe www.Unicorn-Naturals.ro.

Pâinici din ovăz integral fără gluten 213G Nairn'sCrackerși Nairn's Fără Gluten din Ovăz, sunt bogați în fibre și aprobați de Coeliac (celiac) UK. Sunt realizați cu ovăz integral fără gluten, cultivat în câmpuri dedicate și măcinat în condiții necontaminate. Nu conțin ingrediente modificat..
15,00 Lei
Fără TVA:13,76 Lei
Biscuiți fără gluten din ovăz integral cu fructe 160G Nairn'sDescoperă pădurea de arome din Biscuiții cu ovăz și fructe Nairn's - un regal de dulceață naturală a coacăzelor, completată de gustul bogat și untos al ovăzului integral, fără gluten.Deliciosi și apetisanți, acești biscuiți te îmbie c..
16,50 Lei
Fără TVA:15,14 Lei
Fulgi de ovăz integral fără gluten 450G Nairn'sLiderul de top din Marea Britanie pentru fulgi de ovăz. Fără gluten, simpli și autentici, acești fulgi de ovăz sunt esențiali pentru prepararea unui mic dejun sănătos și delicios. Pot fi folosiți pentru a prepara fulgi de ovăz clasic, ovăz peste noapte,..
23,50 Lei
Fără TVA:21,56 Lei