Fiind una dintre cele mai versatile creatii ale naturii, nuca de cocos nu inceteaza parca a uimii pe toată lumea atunci cand vine vorba de beneficii aduse sanatatii si de intrebuintari din cele mai diverse si mai folositoare. De aceea, ne-am gandit ca astazi sa amintim cateva dintre lucrurile mai putin cunoscute, dar totusi foarte interesante, despre nuca de cocos:

1. Este considerata, in acelasi timp, o nuca, un fruct si o samanta. Desi contine cuvantul „nuca” chiar in denumire, cocosul este, de fapt, clasificata ca drupa, adica un fruct moale care contine in mijloc o samanta mare, cum ar fi si piersica sau pruna.

2. Este un aliment traditional, care a contribuit substantial la sanatatea oamenilor, dar si a stramosilor acestuia, in zona tropicala, timp de multe milioane de ani. De altfel, exista populatii intregi care isi asigura o mare parte dintre nevoie alimentare din produse pe baza de nuca de cocos.

3. In ultimi ani, popularitatea produselelor pe baza de nuca de cocos a explodat, peste tot in lumea civilizata. Astfel, in doar 5 ani, cererea de apa de cocos a devenit de 4 ori mai mare, cererea de zahar de cocos s-a triplat, iar cea de ulei de cocos s-a marit de 8 ori.

4. Mai mult decat atat, nuca de cocos reprezinta astazi ingredientul principal intr-un sfert din produsele alimentare (inclusiv bauturile) nou lansate pe piata. Uimitor, nu-i așa?

5. Din nuca de cocos se valorifica absolut totul. Astfel, in interior avem apa, dar si miezul, din care se produce lapte, ulei, nectar si zahar. In plus, mai nou, s-a descoperit ca din coaja nucii de cocos se poate fabrica un material care poate fi folosit pentru interiorul autoturismelor, ca inlocuitor al materialelor sintetice utilizate de obicei.

6. Originea exacta a nucii de cocos este necunoscuta. Desi multi considera ca acest palmier provine din zona Indo-Pacifica de unde s-a raspandit in multe alte zone ale lumii, acest fapt nu este 100% sigur.

7. Din pacate, in imensa majoritate a cazurilor micii fermieri nu primesc o compensatie echitabila, pretul pe care il obtin acestia fiind infim, lucru care se reflecta intr-o viata dusa in saracie. De aceea, daca te intereseaza si aceste aspecte atunci cand achizitionezi un produs, ai posibilitatea sa alegi un brand certificat fair trade, care vinde doar produse provenite din agricultura echitabila.

8. Desi nuca de cocos are un continut ridicat de grasimi saturate, aceasta nu reprezinta niciun pericol pentru sanatatea sistemului cardiovascular. Dimpotriva, datorita acidului lauric pe care il contine din abundenta, grasimile din nuca de cocos sunt recunoscute de specialisti ca avand rol in micsorarea nivelului de LDL (colesterol rau) din sange. De altfel, mitul conform caruia grasimile saturate sunt periculoase pentru sanatatea aparatului cardiovascular a fost spulberat inca din anii ’80, cand s-a demonstrate ca teoriile vechi sunt complet nefundamentate din punct de vedere stiintific. In plus, este bine cunoscut faptul ca populatiile care consuma masiv nuca de cocos sunt extrem de sanatoase, nesuferind, aproape niciodata, de niciun fel de afectiuni ale inimii sau ale vaselor de sange.

9. Exista peste 1.500 de studii stiintifice care arata ca nuca de cocos are beneficii extraordinare asupra sanatatii organismului uman.

10. In multe zone din Asia de Sud-Est, India si Filipine cocotierul este supranumit “Copacul Vietii”.

Recent aparut pe piata din Romania, zaharul din floare de cocos Coco Sugar este un produs BIO, 100% natural, nerafinat, sustenabil si foarte gustos; acesta are un indice glicemic scazut, contine magneziu, potasiu, zinc, fier, vitamine din complexul B si aminoacizi. De asemenea, acesta nu contine aditivi, conservanti sau organisme modificate genetic. Produsul se poate achizitiona din magazinele Mega Image, Naturalia, precum și din magazine naturiste și de tip plafar.

Cu speranta ca sugestiile noastre iti vor fi de un real folos, echipa Unicorn Naturals te invita sa urmaresti atat blogul nostru, cat si pagina de Facebook, unde vom face tot posibilul sa iti oferim cat mai multe informatii valoroase si utile.