Deloc intamplator, acesta este cel de-al patrulea articol pe care il dedicam in acest inceput de an indulcitorilor. Asa cum stiu deja cei care ne urmaresc in mod constant, am abordat pana acum mai multe aspecte care tin de consumul de zahar rafinat, de riscurile asociate cu acesta, precum si de alternativele pe care le avem la dispozitie.

Astazi, insa, ne vom limita, scurt si la obiect, la un aspect extrem de important atunci cand vine vorba de indulcitori: care sunt criteriile dupa care ii alegem? Care sunt mai sanatosi, mai putin nocivi? Si ce anume ii diferentiaza?

Ei, bine, exista 2 lucruri de care trebuie sa tinem cont in primul rand atunci cand facem aceasta alegere: cum a fost preparat acel indulcitor si care este indicele glicemic a acestuia.

In ceea ce priveste primul criteriu amintit, putem spune ca diferentele dintre diferitele tituri de indulcitori sunt uriase. Spre exemplu, zaharul alb obisnuit, care este folosit pe scara larga si se afla in toate alimentele procesate din comert, este rezultatul unui proces complex de rafinare a sfeclei sau a trestiei de zahar ce culmineaza cu crearea unui produs artificial, toxic, lipsit in intregime de orice fel de micronutrienti.

Prin comparatie cu acesta, mierea (atunci cand este 100% autentica), siropul de artar, siropul de curmale sau zaharul bio din flori de cocos sunt optiuni naturale, nerafinate, cu mult mai potrivite consumului.  Spre exemplu, procesul de fabricatie al zaharului din flori de cocos este unul extrem de simplu. Practic, se scurge seva dulce din florile proaspete de cocos, aceasta fiind procesata termic pana la evaporarea apei continute, rezultatul fiind un zahar brun granulat destul de fin. Atat si nimic mai mult!

De asemenea, spre deosebire de zaharul obisnuit, care este total lipsit de nutrienti si nu contine altceva decat calorii goale, zaharul de flori de cocos contine o serie de micronutrienti foarte valorosi pentru sanatate: magneziu, potasiu, zinc, fier, vitamine din complexul B, antioxidanti, polifenoli si inulina, aceasta din urma fiind un tip de fibre care are efectul de a incetini absorbtia glucozei in sange. In plus, zaharul de cocos are un indice glicemic mic, de doar 35, fata de 63, cat are zaharul alb rafinat. Zaharul de flori de cocos are si un efect probiotic, datorita actiunii inulinei asupra florei intestinale.

Cel de-al doilea criteriu de care trebuie sa tinem cont atunci cand alegem un indulcitor, este indicele glicemic al produsului. Conceptul de indice glicemic (IG) a fost astfel dezvoltat in scopul de a se clasifica carbohidratii in functie de efectului lor global asupra concentratiei postprandiale (dupa masa) a glucozei din sange in raport cu un carbohidrat de referinta, care este, de obicei, glucoza pura. Indicele glicemic este menit a arata calitatea relativa a unui aliment care contine carbohidrati. Asadar, indicele glicemic (IG) compara potentialul alimentelor care contin aceeasi cantitate de carbohidrati de a creste nivelul de glucoza din sange.

Alimentele care contin carbohidrati usor digerati, absorbiti si metabolizati au un IG ridicat (mai mare sau egal cu 70), in timp ce alimentele cu indice glicemic scazut (mai mic sau egal cu 55) contin carbohidrati care se digera mai lent si care genereaza un raspuns postprandial al glucozei redus. Alimentele cu indice glicemic mediu au valori intre 56 si 69. Este important de retinut ca zaharul alb rafinat are un indice glicemic de aproape 70, in timp ce zaharul din flori de cocos are un indice glicemic scazut (35).

Consumul de alimente cu indice glicemic ridicat timp de mai multi ani poate duce la o concentratie posprandiala de glucoza ridicata si o secretie excesiva de insulina. Acest lucru poate contribui la pierderea functiei secretoare de insulina a celulelor β pancreatice si poate conduce la diabet zaharat ireversibil de tip 2.

De asemenea, studiile observationale au constatat ca dietele cu incarcare glicemica mai mare sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare, in special la femei si la cei supraponderali sau obezi. O meta-analiza a 14 studii, in care au participat 229,213 de subiecti urmariti timp de 11 ani, a determinat un risc crescut de boli cardiovasculare cu 13% si 23% la persoanele care au avut o dieta cu indice glicemic ridicat si, respectiv, o incarcatura glicemica ridicata. In plus, o meta-analiza a 27 de studii randomizate controlate care au examinat efectul dietelor cu IG scazut asupra profilului lipidic al serului a evidentiat o reducere semnificativa a colesterolului total si LDL.

Atunci cand analizam sortimentele de zahar pe care le avem la dispozitie, zaharul de flori de cocos este, cu siguranta, cel mai gustos si mai sanatos dintre toate. Acesta poate fi folosit cu succes in toate bauturile si retetele, aroma usoara de caramel imprimand acestora o dulceata speciala, cu mult mai buna decat cea a zaharului obisnuit.

Daca te-ai decis sa incerci acest tip de indulcitor este bine sa mai stii un lucru deosebit de important. Din cauza faptului ca zaharul de flori de cocos este din ce in ce mai apreciat, iar cantitatea de zahar autentic este destul de mica, o foarte mare parte din produsele aflate pe piata sunt falsificate, fiind preparate din zahar rafinat obisnuit, colorat cu caramel si aromat cu esenta de nuca de cocos. Pe de alta parte, produsul original, produs in exclusivitate din flori de cocos, este putin mai costisitor. Asadar, mare atentie la produsul pe care il achizitionati!

Recent aparut pe piata din Romania, zaharul din floare de cocos Coco Sugar este un produs autentic, BIO, 100% natural, nerafinat, sustenabil si foarte gustos. De asemenea, acesta nu contine aditivi, conservanti sau organisme modificate genetic.

Zaharul de cocos Coco Sugar provine din regiunea indoneziana Banyumas, acolo unde cocotierii cresc in mod natural de secole, fara a fi nevoie de fertilizatori sau alte chimicale. Nucile de cocos provin din mici plantatii ale fermierilor organici, calitatea deosebita a acestora reflectandu-se in gustul unic, inconfundabil. Zaharul de cocos Coco Sugar este 100% sustenabil si fair trade, iar acest lucru spune multe despre compania care il produce. Preocuparea pentru protejarea mediului si pentru o compensare financiara corecta a micilor fermieri dovedeste seriozitate si responsabilitate, aspecte care se reflecta, in definitiv, si in calitatea deosebita a produsul final.

Produsul se poate achizitiona din magazinele Mega Image sau de pe site-ul Unicorn Naturals.

Cu speranta ca sugestiile noastre iti vor fi de un real folos, echipa Unicorn Naturals te invita sa urmaresti atat blogul nostru, cat si pagina de Facebook, unde vom face tot posibilul sa iti oferim cat mai multe informatii valoroase si utile.