Exista numeroase motive pentru care din ce in ce mai multi oameni renunta la consumul de lapte de origine animala si in special la cel de vaca, fiind vorba fie de o perioada limitata de timp, cum este cazul postului, fie de o schimbare radicala, de multe ori pentru tot restul vietii, a stilului de alimentatie. Unul dintre principalele astfel de motive este intoleranta la lactoza, de care sufera 75% din populatia lumii, acest subiect urmand a fi dezbatut pe larg chiar in articolul nostru de saptamana viitoare. De asemenea, in zilele noastre, un numar insemnat de persoane considera de-a dreptul nefiresc sa mai consume lapte dupa intarcare, cu atat mai mult cu cat este vorba de laptele provenit de la o specie total diferita de a noastra.

In plus, oamenii bine informati in ceea ce priveste nutritia sanatoasa fie au aflat parerile critice ale unor medici renumiti in lume, fie chiar au citit studiile care sustin faptul ca laptele prevenit de la animale este profund nesanatos si nepotrivit consumului uman, acesta fiind asociat cu aparitia si/ sau dezvoltarea mai multor afectiuni serioase. Astfel, luand hotararea de a renunta la consumul de lapte de origine animala, foarte multi oameni, obisnuiti cu gustul si cu utilizarea frecventa a acestuia in alimentatia, aleg sa foloseasca, din ce in ce mai mult, o serie de alternative de lapte vegetal, acestea fiind cel putin la fel de gustoase si, cu siguranta, cu mult mai sanatoase.

Si pentru ca suntem siguri ca si tu faci parte din categoria celor interesati de o astfel de schimbare, ne-am gandit sa trecem in revista cele mai bune variante pe care le avem la dispozitie pentru inlocuirea laptelui de vaca, de capra sau provenit de la alte animale:

1. Laptele de cocos este unul dintre cele mai apreciate tipuri de lapte vegetal, datorita gustului unic, extrem de placut, dar si pentru beneficiile pe care le aduce acesta sanatatii noastre. Astfel, laptele de cocos are un efect antibacterial, antiviral si antifungic (adjuvant al sistemului imunitar), stimuleaza metabolismul, pierderea kilogramelor in plus si acumularea de masa musculara, imbunatateste digestia, incetineste eliberarea zaharului in sange, previne oboseala, anemia, ulcerul, inflamatia articulatiilor si artrita. De asemenea, desi cocosul are un continut ridicat de grasimi saturate, exista studii care au ajuns la concluzia ca prin consumul acestuia se imbunatateste, datorita cantitatii mari de acid lauric, sanatatea aparatului cardiovascular. Mai exact, cocosul ajuta la reglarea nivelului de colesterol, reduce tensiunea arteriala si mentine vasele de sange elastice si fara depuneri de placa. In plus, laptele de cocos reprezinta alegerea perfecta pentru persoanele alergice la nuci sau soia.

2. Laptele de caju reprezinta o alta alternativa foarte gustoasa si, totodata, sanatoasa, cu care puteti inlocui laptele de origine animala. Caju-ul are un continut impresionant de vitamine, minerale si antioxidanti, cum ar fi vitaminele E, K si B6, cupru, fosfor, magneziu, zinc, seleniu si fier. Studiile arata ca prin consumul de caju se diminueaza riscul imbolnavirii aparatului cardiovascular, prin reducerea tensiunii arteriale si a nivelului colesterolului “rau”, dar si prin sustinerea sanatatii arterelor. De asemenea, laptele de caju ajuta la imbunatatirea sanatatii ochilor, la producerea de globule rosii, la pierderea kilogramelor in plus, precum si la mentinerea sanatatii sistemul nervos, avand un puternic efect antidepresiv.

3. Laptele de alune de padure este, de asemenea, o alta alternativa sanatoasa, plina de nutrienti, atat in ceea ce priveste vitaminele (C, B1, B2, B3, B6, B9 si E), cat si mineralele (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu si zinc). De altfel, exista o serie impresionanta de beneficii pe care le aduce sanatatii consumul de alune de padure: reduce tensiunea arteriala, mentine sanatatea inimii, intareste oasele si musculatura, imbunatateste vederea, mentine pielea sanatoasa, stimuleaza sistemul imunitar si ajuta in lupta anti-cancer.

4. Laptele de orez brun este o varianta hipoalergenica de lapte vegetal, ales deseori in special pentru faptul ca reprezinta o extraordinara sursa de energie, carbohidratii continuti de acesta reprezentand combustibilul ideal pentru toate celulele organismului uman, inclusiv celula cerebrala. De asemenea, laptele de orez contine vitaminele B3 si B6, precum si fier, cupru si magneziu. Printre beneficiile consumului de lapte de orez se numara si imbunatatirea digestiei, incetinirea procesului de imbatranire si stimularea fluxului sanguin.

5. Laptele de ovaz are avantajul de a fi, spre deosebire de alte sortimente provenite din alte cereale, mai sarac in calorii, dar cel putin la fel de bogat in vitamine si minerale, continand o parte din complexul B, dar si seleniu, cupru, fosfor, mangan, fier, magneziu, potasiu si zinc. Laptele de ovaz este foarte potrivit pentru diabetici, consumul acestuia avand ca efect reglarea nivelului de zahar din sange; de asemenea, ajuta la reducerea nivelului de colesterol, previne bolile cardiovasculare si protejeaza organismul impotriva cancerului.

6. Laptele de soia ramane una dintre vedetele sortimentelor vegetale, fiind foarte popular in randul celor care aleg sa nu mai consume lapte provenit de la animale. Soia are un continut bogat de minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu si zinc), vitamine (B1, B2, B3, B6, B9, D, E si K) si proteine de buna calitate. Mai multe studii sustin ca laptele de soia are o serie de beneficii importante in ceea ce priveste sanatatea: imbunatateste sanatatea inimii, scade nivelul de colesterol si reprezinta un adjuvant in cazul persoanelor afectate de osteoporoza sau obezitate.        

În mod deosebit, atunci când vine vorba de lapte vegetal, în perioada postului, dar nu numai, recomandam sortimentele de lapte vegetal Rude Health din nuca de cocos, din caju. din alune de pădure sau din orez brun. Produsele Rude Health se remarcă printr-o savoare deosebită și foarte apreciată, dovada fiind și medalia de aur câstigată în anul 2013, pentru gustul deosebit, la prestigiosul concurs Great Taste Awards din Marea Britanie. În plus, produsele sunt 100% naturale, conțin doar ingrediente organice, sunt preparate cu apa de izvor și nu conțin agenți de îngroșare, aditivi, zahar adăugat, OMG sau  gluten.

Produsele recomandate  mai sus se pot achiziționa din magazinele Mega Image, Naturalia si magazinele de tip PLAFAR, precum și online, pe AlimenteSpeciale.ro si Unicorn-Naturals.ro.

Cu speranta ca sugestiile noastre iti vor fi de un real folos, echipa Unicorn Naturals te invita sa urmaresti atat blogul nostru, cat si pagina de Facebook, unde vom face tot posibilul sa iti oferim cat mai multe informatii valoroase si utile.

Băutură vegetală BIO din caju 1L Rude HealthÎn lumea alternativelor lactatelor, laptele de caju organic strălucește ca o adevărată comoară a simplității și gustului desăvârșit. Nucile de caju, ne duc într-o incursiune a laptelui cremos fără a conține lactate. De la textura sa delicată, similară cu l..
22,00 Lei
Fără TVA:18,49 Lei
Băutură vegetală BIO din cocos 1L Rude HealthO doză de soare. Alternativă răcoritoare la lapte. Toată substanța albă din nucile de cocos transformată într-o cremă catifelată, iar apoi amestecată cu orez, apă pură de izvor și un praf de sare de mare. Grăsimile bune ale nucilor de cocos oferă o textur..
22,00 Lei
Fără TVA:18,49 Lei