Unul dintre cele mai interesante daruri pe care ni le ofera natura sunt, fara indoiala, curmalele. Extrem de populare in Orientul Mijlociu si in Africa, aceste fructe senzationale devin din ce in ce mai populare in multe regiuni ale lumii si in special in tarile occidentale. Si pentru ca acestea ascund o istorie fascinanta, dar si o serie de intrebuintari si beneficii deosebite, ne-am gandit sa trecem astazi in revista cele mai interesante 15 lucruri pe care noi le-am descoperit despre curmale:
1. Exista teoria conform careia curmalele si nu merele sunt fructele care s-ar fi aflat in Gradina Edenului. De aceea, curmalele mai sunt denumite si “fructele paradisului”.
2. Cuvantul folosit in limba engleza pentru a denumi acest fruct (dates) vine din limba greaca, de la cuvantul “daktylos”, care inseamna “deget”. In limba romana, cuvantul care desemneaza aceste fructe vine de la “kurma”, cuvant care denumeste curmalele in Malay, limba care se vorbeste in Indonezia, Malaysia, Brunei si Singapore.
3. Timp de multe secole, pentru nomazii din regiunea Orientului Mijlociu curmalele au reprezentat un aliment de baza, care putea fi pastrat perioade foarte lungi de timp si care oferea o densitate deosebita de calorii si nutrienti.
4. O portie (o cana) de curmale are 400 de calorii si contine jumatate din cantitatea de fibre necesara in fiecare zi.
5. Alergia la curmale este extrem de rara, aproape neintalnita, spre deosebire de alte fructe care pot cauza cu mult mai des astfel de reactii.
6. Datorita intrebuintarilor multiple pe care le are curmalul, acesta este denumit in Orientul Mijlociu “copacul vietii”. De altfel, acest tip de palmier este simbol national in Israel si Arabia Saudita.
7. Curmalele sunt consumate de localnicii din Orientul Mijlociu si Africa de peste 7000 de ani, iar de aproximativ 5000 de ani sunt cultivate in sistem agricol.
8. Aproximativ 3% din terenul agricol al planetei este cultivat cu palmieri care produc curmale, recolta mondiala anuala fiind de 4 milioane de tone.
9. In sistemul de scriere hieroglifica din Egiptul Antic, simbolul pentru un an de zile este un curmal, acest palmier avand nevoie de exact aceasta perioada de timp pentru a creste 12 noi frunze.
10. Exista mai mult de 200 de soiuri de curmale; dintre acestea, Medjool are un fruct mare și cu gust de caramel, fiind destul de dificil de cultivat si, in consecinta, avand un pret de cumparare destul de ridicat.
11. In Mesopotamia antica, curmalele erau considerate afrodisiace, reprezentand simbolul zeitei Ishtar, care era echivalentul lui Venus sau al Afroditei.
12. Curmalii au fost adusi in Europa in urma cu aproximativ 1200 de ani, fiind plantati si aclimatizati in Spania. De aici, au fost dusi in Cuba in secolul XVI si apoi in California in secolul XVIII.
13. Curmalele sunt bogate in potasiu, calciu, zinc, fier, cupru, magneziu si alte minerale foarte importante pentru organism. De asemenea, acestea contin vitaminele A, D si B-uri, precum si fructoza, aceasta reprezentand o sursa importanta de energie pentru organism.
14. Curmalele sunt foarte bogate in antioxidanti, acestia fiind foarte importanti pentru combaterea radicalilor liberi si pentru prevenirea anumitor boli cronice grave, cum ar fi cancerul.
15. Din curmale se prepara un delicios sirop care se foloseste din ce in ce mai frecvent ca inlocuitor al daunatorului zahar rafinat din comert.
Poti afla mai multe despre beneficiile extraordinare ale consumului frecvent de curmale din acest articol publicat pe blogul nostru cu ceva vreme in urma.
Daca esti in cautarea unei gustari dulci extrem de satioasa si sanatoasa, pe baza de curmale de cea mai buna calitate, neprocesate termic sau indulcite artificial, atunci nu trebuie sa ratezi batoanele raw-vegane de la Nakd.
Acestea au la baza doar ingrediente naturale, continand un mix de curmale, nuci si diferite fructe care aduc un aport deosebit de vitamine, minerale si fibre in dieta zilnica. In plus, produsele Nakd nu contin produse de origine animala, zahar, siropuri adaugate, gluten sau alti aditivi ascunsi si, in plus, nu sunt prelucrate termic, astfel pastrandu-se activi toti nutrientii, care iti vor asigura o gustare sanatoasa, super delicioasa si o adevarata sursa de energie intre mese sau la micul dejun. Batoanele raw vegane Nakd sunt excelente pentru adulti, pentru persoanele active, dar si pentru copii, care vor adora textura moale, croacanta si gustul dulce al acestor produse.
Produsele Nakd se pot achizitiona din Mega Image, Carrefour, Cora, Kaufland, Cărturești, Bebe Tei, Naturalia, Raftul Naturii și magazinele de tip Plafar, sau online de pe AlimenteSpeciale.ro si Unicorn-Naturals.ro.
Cu speranta ca sugestiile noastre iti vor fi de un real folos, echipa Unicorn Naturals te invita sa urmaresti atat blogul nostru, cat si pagina de Facebook, unde vom face tot posibilul sa iti oferim cat mai multe informatii valoroase si utile.