Una dintre minunatiile pe care ni le ofera natura si de care este bine sa profitam din plin este, cu siguranta, nuca de cocos. Desi este considerata adesea, in mod gresit, o nuca, aceasta este, de fapt, un fruct si mai exact o drupă (un tip de fruct cu coaja subtire, miez zemos si sambure tare; din aceasta categorie mai fac parte maslinul, prunul, caisul). Cocotierul (Cocos nucifera) apartine familiei palmierilor si creste in aproximativ 80 de tari ale lumii, in principal la sud de ecuator, unde solul, temperatura si umiditatea sunt ideale pentru acesta. In limba sanscrita, acest arbore este numit “kalpa vriksha”, ceea ce inseamna “pomul care ofera tot ce este necesar vietii”, iar acest lucru se intampla pentru simplul fapt ca din nuca de cocos se foloseste totul, fiind valorificat intregul ei continut. Mai exact, se pot consuma direct sau, dupa caz, in urma prepararii apa, miezul, laptele, faina, zaharul si uleiul.
In ceea ce priveste beneficiile pe care le aduce sanatatii consumul de nuca de cocos, putem spune ca exista o multime de motive pentru care este indicat sa introducem in mod regulat in dieta aceste produse uimitoare. Astfel, cocosul contine vitamine (B1, B3, B5, B6, C si E), minerale (fier, calciu, magneziu, seleniu si fosfor), fibre, grasimi, dar si o mica cantitate de proteine si carbohidrati. Asa cum precizam putin mai devreme, din nuca de cocos se foloseste pentru consum absolut totul, iar acest lucru se intampla pentru simplul fapt ca aceasta este atat de valoroasa si de gustoasa incat ar fi, efectiv, pacat sa se iroseasca chiar si cea mai mica parte. Asa ca am ales ca astazi sa trecem impreuna in revista, pe scurt, cele mai delicioase si sanatoase intrebuintari ale nucii de cocos:
1. Apa de cocos este, cu siguranta, datorita continutului ridicat de electoliti, cea mai buna alegere care se poate face atunci cand vine vorba de hidratare, cu mult mai eficienta decat apa, sucurile de fructe sau bauturile speciale pentru sportivi. Aceasta are un continut scazut de calorii si carbohidrati si este aproape in totalitate lipsita de grasimi, fiind, in schimb, foarte bogata in acid ascorbic (vitamina C), potasiu, cupru, magneziu, sodiu, mangan, calciu si antioxidanti. Se consisera ca apa de cocos are beneficii in ceea ce priveste imbunatatirea starii de sanatate a diabeticilor, prevenirea pietrelor la rinichi, mentierea sanatatii inimii si reducerea tensiunii arteriale, refacerea dupa efort fizic indelungat, stimularea digestiei si mentinerea unei greutati optime. Mentionam ca apa de cocos este lichidul transparent aflat in mijlocul nucii de cocos si nu are nicio legatura cu laptele de cocos, care este preparat din miezul carnos al acesteia. De asemenea, un fapt foarte interesant si inedit despre apa de cocos este ca aceasta este compatibila cu sangele uman, putand fi folosita, intravenos, in cazuri de extrema urgenta, in loc de plasma, pentru o hidratare rapida a organismului.
2. Laptele de cocos este unul dintre cele mai apreciate tipuri de lapte vegetal, datorita gustului unic, extrem de placut, dar si pentru beneficiile pe care le aduce acesta sanatatii noastre. Astfel, laptele de cocos are un efect antibacterial, antiviral si antifungic (adjuvant al sistemului imunitar), stimuleaza metabolismul, pierderea kilogramelor in plus si acumularea de masa musculara, imbunatateste digestia, incetineste eliberarea zaharului in sange, previne oboseala, anemia, ulcerul, inflamatia articulatiilor si artrita. De asemenea, desi cocosul are un continut ridicat de grasimi saturate, exista studii care au ajuns la concluzia ca prin consumul moderat al acestuia se imbunatateste, datorita cantitatii mari de acid lauric, sanatatea aparatului cardiovascular. Mai exact, laptele de cocos ajuta la reglarea nivelului de colesterol, reduce tensiunea arteriala si mentine vasele de sange elastice si fara depuneri de placa. In plus, laptele de cocos reprezinta alegerea perfecta pentru persoanele alergice la nuci sau soia.
3. Uleiul de cocos se bucura de o popularitate crescuta, fiind folosit atat in bucatarie, la gatit, cat si in prepararea unor tratamente de uz extern pentru piele sau par. In ceea ce priveste utilizarea sa in bucatarie, uleiul de cocos este, atunci cand este consumat cu moderatie, o alegere potrivita si sanatoasa (in ciuda faptului ca este o grasime saturata), unul dintre avantajele practice majore ale acestuia fiind faptul ca, spre deosebire de alte uleiuri folosite frecvent la gatit, este potrivit procesarii la temperaturi inalte, fara a exista riscul de a deveni toxic. De asemenea, uleiul de cocos poate avea rol important in ceea ce priveste intarirea sistemului imunitar, prin efectul ei antiviral, antibacterial, antifungic si antiparazitar, iar acest lucru se datoreaza acidului lauric si acidului caprilic, care se gasesc in acesta in cantitati imense. De asemenea, uleiul de cocos este o buna sursa de energie, stimuleaza performanta fizica, imbunatateste digestia si absorbtia nutrientilor, vitaminelor si mineralelor, amelioreaza starea de sanatate a diabeticilor, are efect anti-cancerigen, amelioreaza functia glandei tiroide, protejeaza rinichii si stimuleaza scaderea in greutate si are un rol deosebit in mentinerea sanatatii parului si pielii (prin aplicarea directa pe piele sau folosit la prepararea mastilor de par). Cea mai buna si mai sanatoasa varietate de ulei de cocos este cel virgin, neprelucrat termic.
Si pentru ca noi stim bine si apreciem pe masura cat de delicioase si de folositoare pot fi aceste minuni pe care ni le daruieste nuca de cocos, am reusit sa aducem pe piata romaneasca cele mai bune produse posibile, 100% naturale, fara adaus de zahar sau de aditivi, castigatoare a Medaliei de Aur la cel mai prestigios concurs de food din Marea Britanie, Great Taste Awards. Este vorba despre produsele celebrului brand de produse preparate din nuca de cocos, CHI: 3 sortimente de apa de cocos (pura, cu ananas si cu expresso), lapte de cocos si uleiul de cocos virgin si organic.
Produsele se pot achizitiona din magazinele MEGA IMAGE, Carturesti, Naturalia si Diverta sau online, pe Diverta.ro, AlimenteSpeciale.ro si BioPlanet. De asemenea, puteti comanda produsele direct pe magazinul nostru online, UnicornNaturals.ro.
Cu speranta ca sugestiile noastre iti vor fi de un real folos, echipa Unicorn Naturals te invita sa urmaresti atat blogul nostru, cat si pagina de Facebook, unde vom face tot posibilul sa iti oferim cat mai multe informatii valoroase si utile.