Pe zi ce trece, ovazul devine si la noi din ce in ce mai popular, iar acest lucru se datoreaza faptului ca acesta este superior din punct de vedere nutritional altor cereale folosite de obicei (grau, porumb), dar si extrem de versatil si de gustos, putand fi preparat si consumat intr-o multime de variante delicioase. De aceea am scris deja si, cu siguranta, vom mai scrie despre ovaz, fiind convinsi ca persoanele care adopta in dieta acest aliment au doar de castigat. De aceea, pentru a ajuta cat mai multe persoane sa ia aceasta decizie pozitiva pentru propria sanatate, vom trece in revista 10 dintre beneficiile consumului frecvent de ovaz. Iata care sunt acestea:
1. Imbunateste sanatatea inimii. Ovazul contine un tip de fibre numit beta-glucan care ajuta in reducerea nivelului de colesterol rau, fara a-l influenta pe cel al colesterolului bun (HDL). Antioxidantii din ovaz (avenantramidele si acizii fenolici) actioneaza impreuna cu vitamina C pentru prevenirea oxidarii colesterolului LDL, care este una dintre cauzele bolilor cardiovasculare. Ovazul contine si vitamina E, care este alt nutrient important in mentinerea sanatatii inimii. Conform studiilor fibrele continute in ovaz este mai eficient in reducerea colesterolului decat fibrele din grau sau din alte cereale.
2. Ajută în tratarea diabetului. Ovazul are un indice glicemic scazul si are un continut bogat de fibre, avand ca efect reglarea nivelului de zahar din sange. De asemenea, datorita fibrelor, ovazul se digera lent, ceea ce determina absorbirea treptata a glucozei in sange si impiedicarea unei cresteri semnificative si bruste a glicemiei. Studiile arata ca ovazul poate conduce la reducerea dozei de insulina la diabetici. De asemenea, s-a constatat ca beta-glucanul din ovaz reduce nivelul de zahar din sange.
3. Ajuta la vindecarea constipatiei. Acest efect al consumului de ovaz se datoreaza fibrelor pe care le contine acesta. De asemenea, conform studiilor, ovazul protejeaza impotriva cancerul colorectal. In plus, s-a constatat ca ovazul favorizeaza buna absorbtie a vitaminei B12 la adulti.
4. Are efect anti-cancerigen. Antioxidantii din ovaz ajuta in prevenirea sau in tratarea cancerului. De asemenea, asa cum am amintit deja, fibrele pot preveni cancerul rectal sau de colon. Un numar de 12 studii realizate cu ajutorul a 800.000 de subiecti au constatat ca prin consumul unui bol de porridge in fiecare zi se poate reduce riscul de deces cauzat de cancer cu 20%. De asemenea, fibrele din ovaz pot reduce riscul de cancer intestinal.
5. Ajuta in tratarea hipertensiunii arteriale. Consumul de ovaz reduce tensiunea arteriala sistolica cu 7.5 puncte si pe cea diastolica cu 5.5 puncte. De asemenea, ovazul reduce riscul imbolnavirii de afectiuni cardiovasculare cu 22 de procente. Un alt studiu a constatat ca o dieta bogata in ovaz poate reduce nevoia de medicamente hipertensive. Beta-glucanul din ovaz are efecte benefice asupra nivelului tensiunii arteriale la persoane obeze. Consumul de ovaz, reduce nivelurile hormonilor de stress si mareste producerea de serotonina.
6. Intareste imunitatea. Beta-glucanul din ovaz are si proprietatea de a mari imunitatea organismului. Majoritatea celulelor sistemului imunitar au anumiti receptori speciali care sunt construiti pentru a absorbi beta-glucanul, care imbunatateste activitatea globulelor albe si protejeaza impotriva bolilor. De asemenea, ovazul contine seleniu si zinc care joaca un rol important in lupta impotriva infectiilor.
7. Ajuta la eliminarea kilogramelor in plus. Studiile au constatat ca ovazul previne obezitatea si acumularea de grasime in zona abdominala. Consumul de ovaz induce satietate si ofera energie pentru o lunga perioada de timp.
8. Imbunateste sanatatea sistemului osos. Ovazul contine o serie de minerale esentiale pentru sanatatea oaselor, cum ar fi calciu, magneziu si zinc.
9. Imbunatateste calitatea somnului. Aminoacizii si alti nutrienti continuti de ovaz ajuta la producerea melatoninei, o substanta care induce starea de somn. De asemenea, ovazul este bogat in vitamina B6, care ajuta in reducerea stresului, iar carbohidratii din ovaz determina productia de serotonina, un hormon foarte important pentru atingerea unei stari de calm si relaxare.
10. Amelioreaza simptomele specifice menopauzei. Anumite studii arata ca aportul crescut de fibre continut de ovaz are un rol pozitiv in ameliorarea anumitor simptome intalnite la menopauza. Cu toate acestea, cercetari suplimentare sunt necesare pentru stabilirea mai exacta a felului cum influenteaza consumul de ovaz persoanele ajunse la menopauza.
Cunoscand si apreciind la adevarata valoare beneficiile ovazului, noi oferim pe piata din Romania unele dintre cele mai apreciate produse pe baza de ovaz din lume. Este vorba de produsele brandului Nairn’s, care produce alimente din ovaz de mai mult de 100 de ani, folosind doar ovaz integral din Scotia, acolo unde clima este perfecta pentru cresterea sa naturala si unde agricultorii nu trebuie sa utilizeze insecticide.
In primul rand, este vorba despre turtitele de ovaz (oatcake), acestea fiind painea traditionala scotiana de secole. Painicile scotiene Nairn’s sunt preparate din cel mai bun ovaz scotian si contin doar ingrediente simple, fara coloranti, potentiatori de gust, conservanti sau zahar adaugat. In plus, va oferim o gama bogata de produse din ovaz integral, incluzand biscuiti (cu pana la 45% mai putin zahar decat produsele similare), crackersi sau porridge.
Una dintre gamele cele mai apreciate este cea a produselor fara gluten, aceastea fiind votate cele mai bune produse fara gluten din Marea Britanie.
Produsele se găsesc în Carrefour, Mega Image, Kaufland, DM, Bebe Tei și Naturalia sau online, pe www.AlimenteSpeciale.ro și pe www.Unicorn-Naturals.ro.