Pentru ca cerealele reprezinta pentru foarte multa lume optiunea pe care o prefera atunci cand vine vorba de un mic dejun sanatos si rapid, atat in ceea ce priveste persoanele adulte, cat si, cu precadere, in ceea ce priveste copiii, ne-am hotarat sa dedicam articolul nostru saptamanal acestui subiect de interes. Si pentru ca am subliniat si cu prilejul altor articole faptul ca alimentatia copiilor este extrem de importanta, influentandu-le, in mod direct si pe termen lung, dezvoltarea, sanatatea si, practic, intreaga lor viata, ne vom referi, si astazi, in mod special, la cei mici si la cele mai bune optiuni pe care le putem alege pentru acestia.
Cu siguranta, una dintre variantele echilibrate si bogate din punct de vedere nutritiv pe care le avem la dispozitie pentru micul dejun al copiilor sunt, asa cum am amintit deja, cerealele. Mai exact, cerealele cu lapte. Dar ce cereale? Si ce lapte? Care sunt alegerile sanatoase si care sunt, dimpotriva, cele de proasta calitate, nehranitoare si profund nesanatoase?
Despre lactate am vorbit, pe larg, chiar in 2 dintre articolele de pe blogul nostru, aratand, cu argumente solide, ca laptele de vaca este departe de a fi o optiune buna pentru oameni, alternativele sale vegetale fiind, de departe, variante mult mai sanatoase si chiar mai gustoase. Te sfatuim, astfel, ca in cazul in care nu ai citit deja cele 2 articole, sa o faci deindata ce vei avea putin timp la dispozitie, atat pe cel in care dezbatem, dintr-o perspectiva mai rar abordata, subiectul intolerantei la lactoza, cat si pe cel in care iti oferim 6 alternative vegetale cu care poti inlocui laptele de vaca.
Acestea fiind spuse, haideti sa ne intoarcem la cereale. De ce ar fi o problema in a alege unul dintre numeroasele sortimente care se gasesc pe rafturile oricarui supermarket? Nu sunt acestea pline de nutrienti? Nu sunt ele sanatoase? Ei, bine, pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa intelegem, pe de o parte, care sunt nutrientii de care au nevoie copiii la micul dejun si, pe de alta parte, care sunt ingredientele sau substantele care le pot dauna grav sanatatii. Asadar, este foarte important de stiut ca principalul nutrient de care au nevoie copiii, dar si adultii, sunt carbohidratii, care ne confera energia de care avem nevoie si care hranesc fiecare celula a corpului uman, inclusiv celula cerebrala.
Doar ca lucrurile nu sunt atat de simple. Pentru ca, din pacate, exista atat o categorie de glucide supranumita “carbohidrati buni”, cat si una cunoscuta sub numele de “carbohidrati rai”. Mai exact, aceasta din urma categorie, a celor care sunt profund daunatori, este reprezentata de carbohidratii care au fost candva “buni”, adica naturali si plini de nutrienti, dar prin prelucrare si rafinare au ramas doar o masa de calorii goale, cu indice glicemic mare (se absorb brusc, crescand instantaneu nivelul de zahar din sange) si fara valoare nutritionala, consumul acestora putand conduce la obezitate, diabet si multe alte afectiuni.
In schimb, “carbohidratii buni”, complecsi, sunt cei integrali, neprelucrati si nerafinati, care pe langa glucide contin si fibre, minerale si vitamine. Ca exemple de carbohidrati nesanatosi putem aminti toate produsele care contin zahar alb, faina alba sau alte cereale rafinate (alimente procesate, dulciuri, produse de patiserie, gemuri, dulceturi, bauturi carbogazoase si cerealele obisnuite pentru micul-dejun), iar printre produsele bogate in carbohidrati sanatosi pe care este bine sa le consume atat adultii, cat si copiii se numara fructele proaspete, legumele, cerealele integrale si leguminoasele. Aceste produse bogate in carbohidrati sunt meniti a oferi organismului energia de care are nevoie in special dimineata, cei complecsi urmand sa elibereze apoi treptat dozele necesare mentinerii unui nivel energetic pe tot parcursul zilei.
Am facut, mai devreme, o scurta referire la nutrientii de care copilul are neaparata nevoie la micul dejun, explicand de ce sunt carbohidratii cel mai important macronutrient, dar si cum sa ii alegem, in detrimentul celor care dauneaza, pe cei cu adevarat benefici sanatatii. Evident ca, in afara de glucide, organismul uman are nevoie, chiar daca in doze substantial mai mici, si de ceilalti 2 macronutrienti extrem de importanti (proteine si grasimi), dar si de vitamine, minerale si fibre, fiind foarte important ca nici unul dintre acestia sa nu lipseasca si ca ei sa fie prezenti in alimentatie in proportiile optime de care are organismul nevoie.
Intuiesti, asadar, probabil, unde dorim sa ajungem si ce urmarim sa demonstram. Din pacate, faptul ca alegem din raftul supermarketurilor o cutie cu cereale pentru micul dejun, crezand ca acestea sunt naturale, integrale, sanatoase si, in consecinta, potrivite alimentatiei copiilor poate fi o mare greseala. Pentru ca, in schimb, aceste produse contin doar cereale rafinate, fara fibre si alti nutrienti esentiali, dar pline de zaharuri simple (fructoza din porumb, maltoza, dextroza), conservanti, coloranti artificiali si multi alti aditivi chimici, toate acestea afectand, in timp, in mod serios, sanatatea copilului.
In consecinta, atunci cand vine vorba despre un mic dejun sanatos pentru copilul tau, este indicat sa iti indrepti atentia catre produse 100% naturale, care contin, in exclusivitate, mai multe tipuri de cereale integrale si doar indulcitor sanatos, fiind, de asemenea, total lipsite de aditivi, conservanti, coloranti si alte chimicale. In acest sens, noi oferim prin intermediul partenerilor nostri (magazinele prezentate mai jos) minunatele multicereale BEAR Alfabet, simple sau cu cacao, sub forma de litere, continand 5 cereale integrale (grau, orz, ovaz, porumb, orez) indulcite cu suc de nectar de cocos natural. Acest produs 100% natural, fara niciun fel de adaus de chimicale, este foarte echilibrat nutritional, continand in proportii ideale carbohidrati complecsi, proteine, calciu, fibre si o mica cantitate de grasimi, fiind recomandat copiilor incepand cu varsta de 12 luni.
In plus, toate produsele din aceasta gama contin cartonase de colectie, in limba engleza, cu aventurile Spionului Secret, oferind copiilor o modalitate simpla, amuzanta si instructiva de a invata limba engleza.
De asemenea, daca vrei sa ii tii companie copilului tau, iti recomandam sa alegi, dupa preferinta, dintre sortimentele de muesli, granola sau porridge de la Rude Health, toate acestea fiind, de asemenea, 100% naturale, delicioase, bogate si echilibrate din punct de vedere nutritional. De asemenea, poti opta cu incredere pentru unul dintre minunatele sortimente de Lizi's Granola, despre care celebrul bucatar Raymond Blanc a declarat ca are un gust "uimitor".
In ceea ce priveste sortimentele de lapte vegetal pe care ti le recomandam cu caldura, poti alege dintre cele 3 sortimente organice oferite de Rude Health (de orez brun, caju si alune) sau poti opta pentru savurosul lapte de cocos CHI, produs care a castigat medalia de aur la cel mai prestigios concurs de food din Marea Britanie, Great Taste Awards.
Produsele se pot achizitiona din magazinele MEGA IMAGE, Carturesti, Naturalia si Diverta sau online, pe Diverta.ro, AlimenteSpeciale.ro si BioPlanet. De asemenea, puteti comanda produsele direct pe magazinul nostru online, UnicornNaturals.ro.
Cu speranta ca sugestiile noastre iti vor fi de un real folos, echipa Unicorn Naturals te invita sa urmaresti atat blogul nostru, cat si pagina de Facebook, unde vom face tot posibilul sa iti oferim cat mai multe informatii valoroase si utile.