Exista, oare, pe lumea asta cineva care sa nu adore ciocolata? Noi suntem convinsi ca nu. Si cum ar putea sa existe o astfel de persoana cand insasi denumirea acesteia, in latina, dezvaluie esenta acestei minuni, in doar doua cuvinte: "hrana zeilor"? Dar de unde provine acest deliciu apreciat de o lume intreaga? Ei, bine, ciocolata are ca ingredient principal semintele arborelui tropical Theobroma Cacao, care este originar in America Centrala si este cunoscut inca de pe vremea civilizatie olmece, devenind, dupa descoperirea Americii, unul dintre deliciile foarte cautate si apreciate in special in tarile civilizate ale Europei, dar si in multe alte colturi ale planetei.

In timp, odata cu dezvoltarea stiintei, oamenii au inceput sa aprecieze, pe langa gustul incantator, si multitudinea de beneficii pe care le aduce ciocolata  sanatatii. Iata care sunt 10 dintre cele mai importante beneficii ale consumului regulat de ciocolata:

1. Ajuta aparatul cardiovascular. O serie de studii stiintifice au aratat faptul ca flavonoidele continute in cantitati mari in ciocolata actioneaza ca un puternic adjuvant al vaselor de sange, cu efecte notabile in mentinerea elasticitatii acestora. Concret, studiile au aratat ca la subiectii care au consumat ciocolata de cateva ori pe saptamana riscul de a suferi de atac de cord s-a redus cu 37%, iar riscul de atac cerebral a scazut cu 29%. De asemenea, s-a constatat ca polifenolii din ciocolata au un rol important in reglarea nivelului de colesterol din sange, prin scaderea nivelului de colesterol “rau” (LDL) si cresterea nivelului de colesterol “bun” (HDL). In plus, la persoanele hipertensive, consumul de ciocolata are ca efect scaderea si reglarea tensiunii arteriale.

2. Imbunatateste functia cerebrala. Consumul de ciocolata are un efect pozitiv asupra creierului si a bunei sale functionalitati, prin cresterea fluxului sanguin la nivelul acestui organ, prin imbunatatirea functiei cognitive (in special la persoanele mai in varsta), prin reducerea efectelor negative produse de Alzheimer, prin stimularea memoriei si impiedicarea procesului de degradare si de pierdere a acesteia si prin imbunatatirea performantei scolare la copii.

3. Ajuta la pierderea kilogramelor in plus. Unul dintre efectele consumului de ciocolata neagra (cu 2 ore inainte de masa), de care poate beneficia o categorie larga de persoane in nevoie, este reducerea apetitului, constantandu-se o diminuare a totalului caloric consumat.

4. Te face mai fericit. S-a demonstat ca ciocolata are un efect pozitiv in situatiile de stres, de oboseala si suprasolicitare psihica, consumul acesteia conducand la o stare de calm si la un nivel imbunatatit de concentrare. Mai mult decat atat, consumul de ciocolata stimuleaza producerea endorfinelor (“hormonul al fericirii”), avand ca efect nu doar o stare de buna dispozitie, ci contribuind chiar si la prevenirea depresiei si a altor afectiuni psihice.

5. Este foarte bogata nutritiv. Atata timp cat este vorba de o ciocolata de buna calitate, cu un continut ridicat de cacao, aceasta devine un veritabil aliment, foarte bogat in nutrienti, in special in ceea ce priveste mineralele atat de necesare organismului. Astfel, pe langa o cantitate semnificativa de fibre (10%), ciocolata contine cantitati insemnate de fier, magneziu, cupru, mangan, zinc, seleniu si potasiu.

6. Este bogata in antioxidanti. Rolul acestora pentru organismul uman este deja bine cunoscut, antioxidantii avand ca misiune neutralizarea radicalilor liberi (compusi periculosi, care pot conduce la degradarea organismului si la imbolnaviri grave). Ciocolata contine 2 categorii de antioxidanti, flavonoizii si polifenolii, concentratia acestora fiind foarte ridicata in cacao, la un nivel asemanator cu ponderea pe care au au acesti compusi in alte superalimente celebre, cum ar fi acai, afine, merisor sau rodii.

7. Are efect de anti-imbatranire. Oamenii de stiinta au descoperit faptul ca prin consumul de ciocolata se conduce la intensificarea biogenezei mitocondiilor de la nivel celular si chiar la producerea unor noi mitocondrii, responsabila de acest efect fiind catehina continuta de boabele de cacao. Rezultatul concret al acestor mecanisme petrecute la nivel celular este protejarea celulei si incetinirea procesului de imbatranire a organismului.

8. Imbunatateste performantele fizice. Studiile de ultima ora au constata ca una dintre consecintele consumului de ciocolata este imbunatirea semnificativa a performantei sportive, punand acest efect pe seama catehinei continuta de boabele de cacao. La ora actuala, oamenii de stiinta, entuziasmati de aceste rezultate, isi intensifica cercetarile in acest domeniu.

9. Reduce riscul unor complicatii in sarcina. Una dintre posibilele complicatii aparute uneori in timpul sarcinii se numeste preeclampsie, aceasta insemnand o tensiune arteriala mai mare de 140 mm Hg pentru cea sistolica si de 90 mm Hg pentru cea distolica (140/90), dupa cea de-a 20-a saptamana de sarcina. Din fericire, s-a constatat ca o componenta a ciocolatei, teobromina, are proprietatea de a intari inima si de a dilata arterele, reducand cu 40% riscul aparitiei acestei complicatii.

10. Inhiba poftele alimentare nesanatoase. Unul dintre cele mai nesanatoase obiceiuri, pe care, din pacate, le-au adoptat foarte multi oameni, este consumul frecvent al diverselor gustari nesanatoase (dulci sau sarate), intre mese. S-a constata ca inlocuirea acestora cu ciocolata neagra inhiba aceste pofte, dand in schimb organismului exact acel plus nutritional de care are nevoie.

Acestea sunt cateva dintre uimitoarele beneficii pe care le are ciocolata pentru sanatatea noastra. Intrebarea este, insa, ce fel de ciocolata alegem? Care este cea autentica, sanatoasa, bogata nutritional si delicioasa la gust? Si care este mai putin sanatoasa si de ce? Realitatea este ca avem la dispozitie extrem de multe optiuni, peste tot in magazine existand un generos raion de dulciuri si, in special, de ciocolata. Dar pe care este indicat sa o alegem?

Pe scurt, exista 3 aspecte la care trebuie sa fim extrem de atenti: procentajul de cacao, calitatea acesteia si ce alte ingrediente contine respectiva ciocolata. Astfel, este bine sa alegem o ciocolata cu un continut ridicat de cacao (beneficiile ciocolatei se refera, de fapt, la cele ale boabelor de cacao), fiind indicat ca aceasta sa fie de cea mai buna calitate, de preferat organica. In privinta ingredientelor pe care le mai contine ciocolata, se recomanda sa evitam sortimentele care contin o cantitate mare de zahar rafinat adaugat, precum si alte substante nenaturale si periculoase pentru sanatate.

Pentru ca iubim ciocolata si vrem sa iti oferim cele mai bune sortimente existente pe piata, noi detinem in portofoliul nostru 2 branduri cu care ne mandrim si pe care ti le recomandam cu toata increderea. Este vorba despre Green & Black, care este considerat brandul numarul 1 in lume de ciocolata organica si este preparata cu ingrediente de cea mai buna calitate: boabe de cacao Trinitario, zahar de trestie nerafinat si vanilie de Madagascar. De asemenea, este vorba de ciocolata calda Sir Hans Sloane, care este o ciocolata selecta, de calitate premium, facuta dupa o reteta traditionala britanica si care a castigat medalia de aur la prestigiosul concurs Great Taste Awards.

Produsele se pot achizitiona din magazinele Mega Image Concept Store, Carturesti, Naturalia si Diverta sau online, pe Diverta.ro, AlimenteSpeciale.ro si BioPlanet. De asemenea, puteti comanda produsele direct pe magazinul nostru online, UnicornNaturals.ro.

Cu speranta ca sugestiile noastre iti vor fi de un real folos, echipa Unicorn Naturals te invita sa urmaresti atat blogul nostru, cat si pagina de Facebook, unde vom face tot posibilul sa iti oferim cat mai multe informatii valoroase si utile.