Atunci cand vine vorba despre indulcitori, stim deja cu totii ca zaharul alb rafinat, care este folosit pe scara larga si in cantitati imense, este cea mai daunatoare alternativa.  De altfel, asa cum am atras atentia si cu prilejul altor articole, consumul de zahar rafinat, mai ales in cantitatile in care se consuma in zilele noastre, a devenit unul dintre principalii factori care conduc la aparitia unor boli extrem de grave.

Mai exact, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, nu mai putin de 27 de lingurite (135 grame) de zahar sunt consumate, in medie, in fiecare zi, de catre cei mai multi dintre noi. Asta inseamna ca din necesarul zilnic de aproximativ 2000 de kcalorii, 432 sunt asigurate de zaharul rafinat. Adica aproape 22% din totalul caloric zilnic este furnizat de un aliment artificial, puternic procesat si lipsit de nutrienti adevarati, esentiali, care este, in plus, asociat cu toate bolile cronice care fac ravagii la ora actuala peste tot in lume.

Desi aceste cifre pot parea la prima vedere exagerate, acestea sunt, din pacate, in perfecta concordanta cu realitatea. Iar explicatia este simpla: toate produsele ambalate, procesate si rafinate pe care le cumperi din magazine contin mari cantitati de zaharuri adaugate, fie sub forma de zahar rafinat, fie ca sirop de porumb, care este un ingredient la fel de procesat si de daunator sanatatii, fie in orice alta varianta posibila (de altfel, de fiecare data cand ne referim la zahar, nu am avut in minte doar zaharul alb rafinat, ci toti ceilalti indulcitori procesati, inclusiv zaharul brun sau siropul de porumb).

Din fericire, exista alternative cu mult mai sanatoase decat zaharul obtinut din rafinarea sfeclei de zahar sau a trestiei de zahar. Astfel, putem aminti mierea, siropul de artar, siropul de curmale, eritritolul, xilitolul si, cu siguranta nu in cele din urma, zaharul de flori de cocos. De altfel, atunci cand analizam sortimentele de zahar pe care le avem la dispozitie, zaharul de flori de cocos este, cu siguranta, cel mai gustos si mai sanatos dintre toate.

In primul rand, zaharul din flori de cocos este natural, procesul de fabricatie fiind unul extrem de simplu. Practic, se scurge seva dulce din florile proaspete de cocos, aceasta fiind procesata termic pana la evaporarea apei continute, rezultatul fiind un zahar brun granulat destul de fin.

De asemenea, spre deosebire de zaharul obisnuit, care este total lipsit de nutrienti si nu contine altceva decat calorii goale, zaharul de flori de cocos contine o serie de micronutrienti foarte valorosi pentru sanatate: magneziu, potasiu, zinc, fier, vitamine din complexul B, antioxidanti, polifenoli si inulina, aceasta din urma fiind un tip de fibre care are efectul de a incetini absorbtia glucozei in sange. In plus, zaharul de cocos are un indice glicemic mic, de doar 35, fata de 63, cat are zaharul alb rafinat. Zaharul de flori de cocos are si un efect probiotic, datorita actiunii inulinei asupra florei intestinale.

Acesta poate fi folosit cu succes in toate bauturile si retetele, aroma usoara de caramel imprimand acestora o dulceata speciala, cu mult mai buna decat cea a zaharului obisnuit.

Daca te-ai decis sa incerci acest tip de indulcitor este bine sa mai stii un lucru deosebit de important. Din cauza faptului ca zaharul de flori de cocos este din ce in ce mai apreciat, iar cantitatea de zahar autentic este destul de mica, o foarte mare parte din produsele aflate pe piata sunt falsificate, fiind preparate din zahar rafinat obisnuit, colorat cu caramel si aromat cu esenta de nuca de cocos. Pe de alta parte, produsul original, produs in exclusivitate din flori de cocos, este putin mai costisitor. Asadar, mare atentie la produsul pe care il achizitionati!

Recent aparut pe piata din Romania, zaharul din floare de cocos Coco Sugar este un produs autentic, BIO, 100% natural, nerafinat, sustenabil si foarte gustos. De asemenea, acesta nu contine aditivi, conservanti sau organisme modificate genetic.

Zaharul de cocos Coco Sugar provine din regiunea indoneziana Banyumas, acolo unde cocotierii cresc in mod natural de secole, fara a fi nevoie de fertilizatori sau alte chimicale. Nucile de cocos provin din mici plantatii ale fermierilor organici, calitatea deosebita a acestora reflectandu-se in gustul unic, inconfundabil. Zaharul de cocos Coco Sugar este 100% sustenabil si fair trade, iar acest lucru spune multe despre compania care il produce. Preocuparea pentru protejarea mediului si pentru o compensare financiara corecta a micilor fermieri dovedeste seriozitate si responsabilitate, aspecte care se reflecta, in definitiv, si in calitatea deosebita a produsul final.

Produsul se poate achizitiona din magazinele Mega Image sau de pe site-ul Unicorn Naturals.

Cu speranta ca sugestiile noastre iti vor fi de un real folos, echipa Unicorn Naturals te invita sa urmaresti atat blogul nostru, cat si pagina de Facebook, unde vom face tot posibilul sa iti oferim cat mai multe informatii valoroase si utile.